5 tips om je tuin lenteklaar te maken

Hoewel we nog even geduld moeten hebben voordat de lente van start gaat. Is het belangrijk alvast na te gaan denken over het onderhoud van jouw tuin. De tuin lenteklaar maken doe je namelijk al in maart of begin april. Dat is de ideale periode om de tuin weer op orde te brengen zodat je bij het schijnen van de eerste zonnestralen meteen kunt genieten van een opgeruimde en nette tuin. Om te zorgen dat jouw tuin klaar is voor een nieuw seizoen moet jij een aantal simpele stappen doorlopen. Jouw tuin lenteklaar maken doe je door het toepassen van deze 5 tips.   

1. Onkruid verwijderen

Voor de meeste mensen niet het aller leukste klusje, maar wel ontzettend belangrijk. Onkruid kan er namelijk voor zorgen dat andere planten of bloemen overgroeid worden. De meest effectieve manier van onkruid verwijderen is met de hand. Mocht dit niet haalbaar zijn voor jou, dan kun je ervoor kiezen om onkruid eerst los te schoffelen.

2. Strooi kalk op het gazon

Een van de belangrijkste onderdelen van het lenteklaar maken van jouw tuin is kalk strooien op het gazon. Toch wordt dit vaak vergeten en daarom vertellen wij jou nog eens waarom dit zo belangrijk is. Kalk strooien is voornamelijk belangrijk om de bodem minder zuur te maken. Hierdoor kan gras beter groeien en krijgen mos en onkruid juist minder kans om te groeien. Wanneer jij regelmatig kalk strooit behoudt jouw bodem de juiste zuurgraad.

Jouw gras wordt op deze manier dit jaar groener dan ooit!  Kalk strooien gazon is dus zeker onmisbaar tijdens het lenteklaar maken van de tuin. Je kunt kalk het beste strooien vlak na de winter bij regenachtig weer. Door regen kan kalk namelijk sneller opgenomen worden door de bodem.

3. Je tuin bemesten

Nadat je je gazon bemest hebt met kalk is het tijd om de tuin te bemesten. Deze heeft best wat moeten doorstaan deze winter. Van ijskoude temperaturen tot sneeuw en regen, jouw tuin kan zeker wel een oppepper gebruiken! Door jouw tuin te bemesten geef je de grond een flinke boost. Let er wel op dat je alleen de grond bemest en niet de planten. Goede bemesting zorgt ervoor dat ziektes, schimmels en ongedierte geen kans krijgen in de bodem. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor de planten. Bemesten kun je het beste eind Maart of begin April doen.

4. Snoeien

Snoeien is een ontzettend belangrijk voor het lenteklaar maken van de tuin. Er worden echter regelmatig discussies gevoerd over wanneer het precies de beste periode is om te snoeien. Hier is geen simpel antwoord op te geven omdat elke boom of plant een andere periode heeft waarin hij het beste gesnoeid kan worden. Het advies is daarom om een rondje te maken door de tuin en te kijken welke planten en struiken je hebt staan.

Vervolgens kun je google of een andere informatiebron raadplegen om te kijken naar de beste periode om te snoeien. Een gesnoeide tuin is een opgeruimde tuin! Door op de juiste momenten te snoeien zijn jouw planten en struiken weer klaar voor een nieuwe seizoen en zullen ze er tijdens de hele lente / zomer mooi bij staan.

5. Groene aanslag verwijderen 

Heb jij tegels of bestrating in de tuin? Grote kans dat je te maken krijgt met groene aanslag. Hoewel het er niet echt florissant uitziet, kan het ook gevaarlijk zijn doordat de ondergrond glad kan worden. Het is daarom ontzettend belangrijk om aanslag te verwijderen bij het lenteklaar maken van de tuin. Je kunt de aanslag op verschillende manieren verwijderen. Zo kun je strooizout tegen groene aanslag gebruiken of kun je groene zeep gebruiken. Let er wel op dat sommige producten schade kunnen aanbrengen aan jouw tegels of de natuur

Over de schrijver