Zo maak je in 5 stappen je tuin klaar voor de lente!

Het is absurd, ik weet het. Maar in het eerste weekend van maart zat ik heerlijk in mijn beschutte tuin zonder jas in het zonnetje te genieten van het gezang van een winterkoninkje. Veel te vroeg natuurlijk. Want de bij die aan de onderkant van een krokus een gat boorde om de nectar eruit te kunnen zuigen, zou dit vroege begin van de lente wegens gebrek aan voedsel waarschijnlijk niet overleven. Toch maakte het bij mij iets wakker. Met een snoeischaar, een schep, verse compost en een bezem ging ik aan de slag om mijn tuin in 5 stappen lenteklaar te maken.

Stap 1: opruimen van je tuin

Nou werd deze stap ook ingegeven door het feit dat mijn huis 5 maanden in de steigers had gestaan. Met het vertrek van de bouwvakkers bleef een ravage achter van tie-rips, schroeven, spijkers, isolatiemateriaal, stukjes hout, zaagsel, verfresten, schuurpapiertjes, stukken dak en noem maar op. Dat er orde in deze chaos moest komen was helder. Ik schraapte een laag vol verfresten en god mag weten wat voor andere troep uit mijn tuin (2 vuilniszakken vol) wat me bij stap 2 brengt.

Stap 2: nieuwe aarde

Natuurlijk had ik drastische maatregelen genomen door de toplaag aarde te verwijderen,  maar ook als dat niet nodig is, is het een goed idee om een verse laag compost op je tuin te strooien, zodat de plantjes die voorzichtig weer boven komen kijken, wat extra voeding krijgen. Zelf heb ik er ook wat kersvers geoogste wormenthee (van mijn wormenkrukje) overheen gegieterd als extra voeding. Als je geen eigen wormenthee heb, kan je natuurlijk ook biovoeding in de winkel kopen of zelf gemaakte plantenvoeding (lees hier wat tips).

Stap 3: snoeien

Sommige planten zijn het hele seizoen onder de grond gebleven en komen nu voorzichtig kijken. Maar anderen blijven groen of staan al weer vol in het blad te schieten, zoals mijn hortensia die met z’n lange uitlopers eigenlijk al een heel jaar in de weg staat te staan. Tijd dus om de schaar erbij te pakken en te snoeien (wel even opzoeken welke planten je wel of  niet moet snoeien, want niet alle planten moeten in dezelfde maand gesnoeid worden). Ik temde de klimop, kortwiekte de hortensia en verloste een andere klimplant van z’n overtollig gewicht en voorzag ‘m van een nieuw touwtje om ‘m op z’n plek te houden.  

Stap 4: planten

Ook hier geldt: niet alle planten willen al zo vroeg de grond in, maar tijdens de verbouwing hadden een paar plantjes definitief het loodje gelegd (hoe vaak ik de bouwvakkers ook probeerde te vertellen dat planten niet houden van metalen palen, houten balken of zakken puin op hun snufferd: ze waren hardleers). Er waren dus wat lege gaten. En hoewel ik bedacht dat ik eigenlijk beter kon afwachten om te zien wat er weer zou opkomen en vooral hoe groot dat zou worden dit jaar, kon ik het toch niet laten om wat klein grut bij te planten. Misschien ook omdat de buurman ermee aan kwam zetten (dank!). Ze staan nu heel voorzichtig te wortelen in mijn geveltuintje aan de voorkant. De bloemen ga ik pas later zaaien (in april), want daar is het nu nog wat te vroeg voor (denk ik).

Stap 5: schrobben

Na dit alles bleef ik over met groene tegels en een houten tuinset die duidelijk een hele winter regen en modder had staan happen. Kortom: schrobben en schoonmaken. Daarvoor heb ik al eens wat tips op een rij gezet. Lees hier hoe je het beste groene aanslag kan tegengaan (en waarom een hogedrukspuit geen goed idee is).  En Asceline schreef voor BinnensteBuiten (waar we elke twee weken een stuk voor schrijven) al eens op hoe je groene aanslag van je tuinmeubels kan verwijderen. En nu ik toch bezig was, heb ik meteen even wat olielampjes en buitenlichtjes op zonne-energie afgenomen met een sopje. Laat die lente maar komen: ik ben er klaar voor!

Wat doe jij om je tuin lenteklaar te maken? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver