Weg met klinkers en tegels: in België moeten bewoners hun tuin vergroenen

In de Belgische stad Lier hebben ongeveer 30 gezinnen het bevel gekregen om op korte termijn hun voortuin te ‘ontharden’. Dat betekent dat het stadsbestuur wil dat ze klinkers, tegels en kiezels vervangen door groen. Niet alle bewoners waren enthousiast over het plan, maar waarnemend burgemeester Rik Verwaest is dat wel. Volgens hem is het noodzakelijk dat we meer groen creëren. En daar zijn wij het mee eens, want je tuin vergroenen is goed voor de natuur.

Het gaat niet goed met de natuur in Nederland

Zou zo’n plan in Nederland ook werken? Het WWF luidde al de noodklok dat de natuur in Nederland slechter dan ooit is. Vooral op het boerenland en in de heidegebieden gaat het helemaal niet goed. Sinds 1990 nam het aantal populaties diersoorten af met gemiddeld 50 procent. Vooral vlinders, insecten en akkerkruiden verdwijnen. De oorzaak van deze daling is de intensieve landbouw en de hoge stikstofuitstoot, maar ook in onze achtertuin kunnen we het verschil maken. Vooral als we onze tuin vergroenen.

Het effect van je tuin vergroenen

Al die stenen houden niet alleen warmte vast en zorgt voor wateroverlast bij heftige regenbuien, maar heeft ook een effect op de biodiversiteit. Een tuin vol tegels heeft vogels, vlinders en andere dieren namelijk niets te bieden. Je kunt je tegels vervangen door planten, kruiden, een moestuin. Bodembedekkers, zoals schors, houtsnippers of schelpen beschermen de bodem tegen uitdroging en zorgen ervoor dat je toch een paadje kunt aanleggen. Daarnaast kun je ook op een andere manier in actie komen.

NK Tegelwippen

Houd je van een beetje competitie, dan kun je van 30 maart tot en met 30 september deelnemen aan het NK Tegelwippen. Veertig gemeenten gaan met elkaar de strijd aan om meer groen te creëren. In de openbare ruimte, maar ook in de tuinen van inwoners. De gemeente met de meeste gewipte tegels wint de Gouden Tegel.

Help de bestuivers

Op 22 april gaan tienduizenden mensen bloemzaden zaaien voor de bijen en daar kun jij aan meedoen. Of het nou op je balkon of in je tuin is, op 22 april kunnen we met z’n allen zorgen voor een voedselboost voor de bijen in Nederland. The Pollinators helpen een handje mee. Waar het twee jaar terug nog 500 voedselbanken waren, afgelopen jaar 1000, hebben dit jaar 1500 voedselbanken zich aangemeld.
Wat vind jij, moeten gemeenten in Nederland het vergroenen van je tuin verplichten?

Over de schrijver

8 gedachten over “Weg met klinkers en tegels: in België moeten bewoners hun tuin vergroenen”

  1. Verplichten is altijd een slecht idee. Bewust maken, stimuleren, het goede voorbeeld geven, is veel effectiever. Als de motivatie om te vergroenen van binnenuit komt, werkt het.

  2. Inderdaad verplichtingen werken niet, daarom zou je met beloningen moeten werken en niet alleen gemeenten, maar vooral ook wooncoöperaties moeten inschakelen, of er bewuster van moeten maken om actief te worden! Er gebeurt al veel, het bewustzijn ervoor groeit gelukkig, kijk maar eens naar de actie struikrovers in Eindhoven, waarvan HetKanWel in nov. 2018 ook al berichtte. Word dus actief lid van een klantenplatform van een woningbouwvereniging en sla op de trom!

  3. Kan de VN niet beslissen dat wereldwijd de visserij weer alleen gebruik gebruik mag maken van netten van natuurlijk touw of katoen, dat na een tijd vergaat. Als het dat waardeloze kunststof blijft kunnen we proberen wat we willen, maar de zee gaat dan leeg.

  4. Oef, afgelopen weekend een nieuwbouwwijk doorgefietst waar ik jaren geleden woonde. Grote patserhuizen gekomen waar jarenlang braakliggend terrein was. Flinke kavels met verhard voor de 2 auto’s voor hun eigen ramen (raar, weg uitzicht), kunstgras, plastic speeltoestellen voor de kids achter een kunststof tuinscherm, buren wel de herrie, maar niet het zicht op het eeuwige springkussen en vast ook de hottub. Plastic loungebanken, enorme statafels met barkrukken, buitenkeuken en op strategische plekken in die zielloze ‘tuin’ enorme knalroze of veiligheidsgele kunststof bloempotten met 1 olijfboom erin… En elkaar lekker nadoen. Het zou verboden moeten worden, mensen met kennelijk genoeg geld, maar geen benul wat ze hiermee voor moois voor de natuur zouden kunnen betekenen en voor henzelf! Wel klagen bij de gemeente als hun (wijn)kelder onder loopt…
    Ook hoveniersbedrijven hebben hier hun verantwoordelijkheid: Het groen naar je toehalen staat op de meeste websites, maar ze zijn dol op klanten met grote percelen waar ze grijs of spierwit split tussen leistenen vloeren en kunststof (want onderhoudsvrije) tuinschermen kunnen plaatsen en eindeloze hagen die met veel herrie 3x per jaar geschoren moeten worden, broedseizoen of niet. Je zou je moeten schamen met een groenopleiding!
    Ik heb vorige week weer zaadbommen gemaakt, waarmee ik zodra de regen komt aan het guerillatuinieren sla en ik ben geen dertiger, maar ruim het dubbele! Ik woon op een flat aan de rand van stad W, met saaie strook onkruid tegenover ons gebouw die 5 jaar niet is gemaaid, tot vorig jaar en na tig telefoontjes, waardoor 1 m hoog onkruid weg is. Toen kwam KPN graven voor de glasvezelverbinding en nu heb ik die richel voorbewerkt en ga ik hoppa, bommetjes werpen: bij- en vlindervriendelijk biologisch wilde bloemenzaad en geoogste kleine ratelaar en brede orchis als extraatje. Ik hoop dat die 3 meter strook het zo goed doet, dat het zich vermeerderen zal, nog voor de gemeente weer komt maaien. Met het tempo van 1x per 6 jaar en ik die niet ga bellen moet het lukken toch?
    Kom op NL, het kan wel! Kinderen kunnen zoveel plezier beleven aan vogels, vlinders en bijen te leren kennen, zomaar in hun eigen tuin, die ouders verdienen straf voor verwaarlozing van de zintuigen van hun kinderen!

  5. Absoluut goed idee. Ik zie met lede ogen dat het ook in mijn straat enorm oprukt, al dat verharden. Fantasieloos en een zwak argument over onderhoudsvriendelijk. Probeer dan in je straat of familie iets te organiseren qua onderhoud mocht je daar zelf fysiek niet meer toe in staat zijn.
    Laat je ook niet door de gemeente afwimpelen. Als je samen een goed verhaal hebt moet er meer uit te halen zijn. En maak dan meteen serieus werk van een regentonnenoffensief!

  6. Ik krijg een gevoel van opluchting dat er gemeentes zijn die serieus werk maken van vergroenen. Ik hoop dat dat steeds meer zal voorkomen, ook in de dorpen in landelijke gebieden. En daarbij ook het verbieden van houtgestookte kachels. Dat helpt ook behoorlijk bij het zuiver houden van de lucht en de longen.

  7. Goed idee, om dat tegelwippen te verplichten. Maar dan moet de gemeente eerst zelf het goede voorbeeld geven: onnodige bestrating vervangen door struiken.

Reacties zijn gesloten.