In 7 stappen je tuin winterklaar maken

Het is herfst en dat betekent dat de dagen korter en de nachten kouder worden. En dat heeft ook invloed op je tuin. Wat kan je nu doen om je tuin winterklaar te maken? We zetten het voor je op een rij.

Planten en verplanten

De herfst is het ideale seizoen om planten of bomen te planten of te verplanten. De grond is namelijk nog warm en vochtig en daardoor hebben nieuwe planten genoeg tijd om te wennen en nieuwe wortels te vormen. En is het ook mogelijk om een plant zonder al te veel moeite uit te graven en te verplaatsen.

Denk aan inheemse planten

Als je wil dat jouw tuin een positieve bijdrage levert aan de biodiversiteit en een gezonde bodem, kies dan voor inheemse planten in je tuin. Dat zijn planten die van oorsprong voorkomen in Nederland en een belangrijke bijdrage leveren aan een gezonde populatie insecten

Tegels eruit, planten erin

Als je dan toch druk bezig bent om planten op een andere plek te zetten, of te planten, kijk dan ook of je tegels uit je tuin kunt wippen. Zo maak je meer ruimte voor een gezonde bodem én kan het water beter weglopen. Wil je toch een paadje in je tuin, kies dan voor een pad van halfverharding. Halfverharding is de verzamelnaam voor o.a. grind, leemgrind, split, houtsnippers of kleischelpen. Het voordeel van deze bodembedekking is dat het regenwater doorlaat.

Dorre bloemen wegknippen

De herfst is het ideale moment om dorre bloemen van planten weg te knippen. Zo maak je je tuin winterklaar, want de plant stopt al zijn energie in het maken van nieuwe bloemen, in plaats van in het maken van zaad.

Bollen planten

Niet alleen voor planten, maar ook voor bollen is de herfst het ideale seizoen. Als je ze nu plaatst, zullen ze in de lente uitkomen. Bollen plant je op een diepte van twee tot drie keer de doorsnede van de bol. Je moet dus wel een stukje de grond in. De bol plaats je vervolgens in de grond met de punt omhoog, bedek de bol met aarde en druk de grond een beetje aan. Denk er wel aan dat je voor biologische bollen kiest.

Snoeien

De herfst kun je ook goed gebruiken om te snoeien. Struiken kun je ongeveer met ¾ terugsnoeien. Kijk wel even goed wat voor jouw specifieke plant of heg de norm is. Als je de heg gaat snoeien, houdt er dan rekening mee dat je pas in het voorjaar weer nieuw groen krijgt. Knip dus niet te veel weg, want dan ziet de heg er meteen heel kaal uit.

Gras

Voor je grasveld is de herfst niet het ideale seizoen. De vochtigheid, lage temperatuur en sporadische zon zijn geen stimulans voor het gras om te groeien. Daarom is het belangrijk dat je alle blaadjes van je gras verwijdert, want dit houdt natuurlijk licht weg en zorgt voor bruine plekken. En maai het gras begin november voor het laatst, maar denk erom niet te kort. Langer gras kan namelijk beter tegen minder zon.

En verder..

Wat je verder nog kunt doen om je tuin winterklaar te maken, is om de planten die gevoelig zijn voor kou te bedekken met rijshout of bladeren. Planten in potten kun je het beste naar binnen brengen of in elk geval op een beschutte plek neerzetten en vergeet je water niet af te sluiten voordat het echt koud wordt.

Heb je zelf nog tips? Laat het ons weten.

Over de schrijver