Ga op safari in je eigen tuin en doe mee aan de tuintelling

In mijn omgeving hoor ik van veel mensen dat ze, nu ze meer thuis zijn en het mooi weer is, steeds meer leven in hun eigen tuin ontdekken. Ineens wil iedereen weten wat voor vogel ze in de boom zien zitten. De Vogelbescherming speelt hier handig op in door gratis online vogelcursussen aan te bieden. Maar de tuin heeft meer te bieden. Denk aan insecten, reptielen en kleine zoogdieren, zoals muizen en egels. De Dierenbescherming is al een paar jaar bezig om meer zicht te krijgen op het leven in de tuin, nu het voortbestaan van veel dieren in de natuur onder druk staat. Jij kunt helpen door mee te doen aan hun tuintelling.

Op safari in de stad

Die ene ekster, die iedere dag even komt buurten. De eekhoorn die langs de boomstam van de eik omhoog cirkelt. De slak, die traag over de schutting beweegt. Het duivenstel, dat een poging waagt om een nest op je balkon te bouwen. De pissebedden onder de bloempotten. De egel, die opgerold onder de heg ligt. De kikkerdril in je vijver. Of -zoals ik zelf vorig jaar meemaakte- de rups, die zich tot vlinder ontpopt in de plantenbakken op je balkon.  Als je even goed je best doet, kan je op safari in je eigen stad, want in verborgen hoekjes is een hoop leven te ontdekken, zoals een film als De Wilde Stad zo mooi in beeld brengt.

Van kroeg tot kraamkamer

Met de tuintelling van de Dierenbescherming proberen ze antwoord te krijgen op de vraag of jouw tuin voor dieren een voedselbron (kroeg) is, een logeerplek (hotel) of zelfs een broedplaats (kraamkamer)? In mijn geval was mijn balkon dus een kraamkamer voor vlinders. Zoemen er bijen op jouw balkon? Wonen er koolmeesjes op jouw patio? Tot 10 mei kan je deze informatie nog eenvoudig doorgeven op de website. Om je op weg te helpen, staan er van alle dieren foto’s bij, dus je hoeft echt geen kenner te zijn.

Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst meedeed, ging er een dierenwereld voor me open. Ik heb sindsdien de inrichting van mijn balkon drastisch veranderd. Zo koop ik alleen nog biologisch gekweekte planten en probeer ik na te denken over bloeiperiodes zodat insecten het hele jaar door iets te eten hebben bij mij. Doe jij dit jaar ook mee? Ik ben razend benieuwd naar je bevindingen.

Wat voor wildlife heb jij allemaal in je tuin of op je balkon? Laat  het ons weten door hieronder een reactie achter te laten en doe mee aan de tuintelling. Super leuk om te doen. 

Over de schrijver