Turken willen doppen pistachenoten gebruiken voor stadsverwarming

Pistacheschillen. Foto: Marco Arment, Flickr.
Pistacheschillen. Foto: Marco Arment, Flickr.
Turkije heeft plannen om een ecologische stad te bouwen die verwarmd zal worden met de overgebleven doppen van pistachenoten. Turkije is één van de grootste producenten van pistachenoten. Door de doppen om te zetten in biogas, kunnen ze gebruikt worden om een nieuwe 3,200 hectare grote ecologische stad te verwarmen.

Turkije is bezig met een zeer ambitieus plan om een ecologische stad te bouwen die zo’n 200.000 mensen van onderdak moet gaan voorzien. De stad zal waarschijnlijk in de regio Gaziantep worden gebouwd. Deze regio produceerde afgelopen jaar zo’n 4.000 ton pistachenoten.

Door de doppen te verbranden kunnen ze worden omgezet in biogas. Volgens het Franse milieutechnische bedrijf Burgeap, is het gebruiken van de resten van de pistachenoten van de regio de meest haalbare energiebron. Met het geproduceerde biogas kan zo’n 60% van de verwarming van de nieuwe stad geregeld worden.

Het plan voor deze ecologische stad is nog verre van zeker, maar er is in ieder geval al een haalbare energiebron gevonden. In China en India zijn al eerder ambitieuze plannen geweest voor dit soort steden. Deze steden leken echter vaak compleet geïsoleerd van de buitenwereld. Door de stad te betrekken bij de lokale economie zou hij weleens een stap dichter bij realiteit zijn dan de Chinese en Indiase varianten.

Bron: Gizmodo

Lees ook
Duurzaam leven in 3 Nederlandse ecologische woonprojecten
[adrotate group=”2″]
Stijlvol huis op palen met minimale voetafdruk

4 gedachten over “Turken willen doppen pistachenoten gebruiken voor stadsverwarming”

  1. Pingback: Pistachenoten voor stadsverwarming - Duurzame Verpakkingen & Wegwerpservies

  2. Pingback: Turkse willen doppen pistachenoten gebruiken voor stadsverwarming | Nieuwe Aarde

Reacties zijn gesloten.