Twee tieners ontwerpen programma dat gevoelens begrijpt

Foto: br1dotcom, Flickr

Iedereen wil graag begrepen worden. Mogelijk dat computers dit binnenkort beter lukt dan mensen. Twee Amerikaanse tieners ontwierpen een programma waarmee een computer verschillende basale gevoelens kan begrijpen op basis van gesproken tekst. De jongens ontvingen daarvoor een prestigieuze prijs. Ze kwamen op het idee voor het programma na het kijken van de film “I, Robot” waarin robots menselijke gevoelens kunnen detecteren.

Computers worden steeds beter in spraakherkenning. Zelfs tegen je mobiele telefoon kun je tegenwoordig praten. Maar gevoelens herkennen is heel wat anders dan woorden. “Emotie is meta-informatie”, aldus Matthew Fernandez, een van de ontwerpers van het algoritme, “en dat maakt het een echte uitdaging.” Samen met zijn vriend Akash Krishnan schreven zij een programma dat op basis van 57 verschillende aspecten van een geluidssignaal kan meten of iemand boos, angstig, bedroefd of blij is. Het programma is zo eenvoudig, dat ook kleine computers (denk aan smartphones) genoeg rekenkracht hebben om emoties te meten.

Lees meer over deze bijzondere nerds in de New York Times

Lees ook

Nieuw medicijn tegen AIDS: een virus

Energie besparen, geld verdienen

Nederlander maakt woestijn weer groen

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020