Tweede Kamer laat zich verleiden door schaliegassprookje van snel geld

Schaliegasboringen in de VS. Foto: wikimedia commons
Schaliegasboringen in de VS. Foto: wikimedia commons

Een meerderheid in de Tweede Kamer is voorstander van het boren naar schaliegas. Dat meldt de NOS vandaag. Na de VVD is nu ook de PvdA om. Volgens PvdA-kamerlid Jan Vos is zijn partij voorstander als boren “schoon en veilig” kan. Vandaag bespreekt de kamer schaliegas.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Controversiële docu over schaliegas blijft online te bekijken
Waarom de Duitsers zich niet druk maken om schaliegas
De NOS schrijft op zijn website: “De VVD had al gezegd dat de partij voor de boringen is. Volgens Kamerlid Leegte is de methode niet nieuw; de boringen zijn dezelfde als bij het winnen van aardgas. Alleen wordt nu geen gas uit zandsteen gewonnen, maar uit leisteen. “Door gebruik van schaliegas kunnen we energie betaalbaar houden”, zei René Leegte in het NOS Radio 1 Journaal.”
De Tweede Kamer lijkt dus verleid te worden door de sprookjesachtige beloftes van schaliegas. Maar hoogstwaarschijnlijk kan schaliegas niet aan zijn belofte voldoen, en knapt het net als eerdere financiële zeepbellen uit elkaar.
Zo is de economische case voor schaliegas zeer twijfelachtig. In de VS wordt schaliegas vergeleken met een pyramidespel waar nieuwe investeringen de verliezen uit de winning moeten compenseren en vooral Wall Street en grote bedrijven baat hebben bij het spel.
Ook zijn er grote milieurisico’s verbonden aan schaliegas, zijn er veel meer boorputten nodig, ligt het rendement een stuk lager dan voor aardgas, en is ook de CO2 uitstoot meestal niet lager, en soms zelf hoger dan voor steenkolen.
Waarom laten de kamerleden zich dan verleiden tot dit sprookje, en zijn sommigen zoals VVD-er René Leegte zelfs enthousiaste sprookjesvertellers geworden?
Geld, mensen, het gaat om geld. Want de financiële belangen zijn groot. Nederland heeft miljarden geïnvesteerd in een gasinfrastructuur, de zogeheten “gasrotonde” en wil die miljarden terugverdienen met schaliegas. Bovendien is er een sterke lobby van grote energiebedrijven zoals Shell gaande. Energiebedrijven hebben baat bij een monopolie op energie waar zij geld aan verdienen.
Maar het is geld dat niet bij burgers terecht komt. Het is geld dat geïnvesteerd zal worden in die andere financiële zeepbel, fossiele brandstoffen. Het is geld waar niemand beter van wordt.
Het is jammer dat de Tweede Kamer zich zo makkelijk in de luren laat leggen.

Over de schrijver

5 reacties op “Tweede Kamer laat zich verleiden door schaliegassprookje van snel geld”

 1. Ik zie losse kreten en geen onderbouwde kritiek… Wat ze in de VS doen staat in geen vergelijk tot wat we "eventueel" in Nederland gaan doen (het zit hier oa veel dieper, ver weg van het grondwater). Zullen we eerst even onafhankelijk onderzoek afwachten voordat we dingen gaan roepen waar we geen verstand van hebben???
  Daarbij geloof ik niet dat "men" over het algemeen niet in ziet op wat voor energie crisis we af stevenen. Als we niets doen is het over 15 jaar gewoon op (in een land waar vrijwel iedere woning op gas gestookt wordt).

  1. Het blijft vreemd dat nu plots kolen minder schadelijk heten dan (schalie)gas en ook de slordige werkwijze met het gas uit Rusland onder het tapijt verdwijnt.
   Vooral emotioneel verzet.
   Jammer dat deze site vernieuwd/verslechterd moest worden

Reacties zijn uitgeschakeld.