Hier is alles gebouwd met tweedehands bouwmaterialen

We maken ons terecht druk om plasticafval, afgedankte kleding of oud papier, maar wist je dat het meeste afval in Nederland bouw- en sloopafval is? De oplossing ligt in circulair bouwen, waarbij bouwmaterialen steeds weer opnieuw gebruikt worden. Circulair bouwen gebeurt nog niet veel in Nederland, maar is wel in opkomst. Zowel voor de buitenkant als voor het interieur. We zetten drie inspirerende voorbeelden voor je op een rij, waar gebouwd is met gebruikte bouwmaterialen.  

Wanneer een pand gesloopt wordt, zijn er vaak nog veel materialen aanwezig die hergebruikt kunnen worden. Als het slopen professioneel gebeurt en de materialen niet worden beschadigd, kunnen allerlei bouwmaterialen weer een nieuw leven krijgen.

Wat kun je met gebruikte bouwmaterialen

Tweedehands is dus altijd een goede keuze. Je hebt namelijk geen extra grondstoffen nodig. Dat is beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. En het is vaak ook heel erg mooi. Voor alles wat je nodig hebt, is er eigenlijk wel een tweedehands alternatief. Je denkt misschien meteen aan hout, panelen, ramen, deuren, trappen of elektra, maar ook tegels, radiatoren, of wastafels kun je vaak tweedehands vinden.

De voordelen van tweedehands materialen

Volgens Thijs Struijk, die we eerder dit jaar interviewden, is het verbouwen van je huis met tweedehands bouwmaterialen minder moeilijk dan het lijkt. Je moet alleen goed plannen. Het is namelijk belangrijk om precies te weten wat je nodig hebt. Het leuke aan deze werkwijze vond hij, dat alle materialen al een verhaal hebben en dat geeft karakter aan je huis of kantoor.

Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven gebruiken steeds vaker tweedehands materialen om mee te (ver)bouwen. We geven je twee voorbeelden om je te inspireren.

Wikihouse ’s Hertogenbosch

Minitopia is een tijdelijke ecowijk in Den Bosch, gebouwd op een verlaten milieustraat. Nog niet zo lang geleden brachten mensen hier nog hun grofvuil en chemisch afval naar toe. Toch lag het terrein alweer een tijd braak, omdat de kosten van bodemsanering en het bouwklaar maken torenhoog zijn.

Ontwerpbureau Rezone kwam met een tijdelijke oplossing om het bewoonbaar te maken. De bewoners mochten hun eigen ecologische huizen ontwerpen. Een van de huizen is een Wikihouse. Een WikiHouse is een open source project voor het ontwerpen en bouwen van huizen. Het doel van dit project is om de bouw van duurzame woningen met een beperkt gebruik aan grondstoffen te democratiseren en vereenvoudigen en je raadt het al: het is gemaakt van hergebruikte bouwmaterialen.

Hof van Cartesius Utrecht

Hof van Cartesius is de bekendste circulaire gebouwde groene werkplek voor creatieve en duurzame ondernemers van Utrecht. Bij Het Hof bouwen creatieve, duurzame ondernemers zélf hun eigen werkruimte af rondom een publieke, klimaatadaptieve binnentuin. Er is bij de bouw van het Hof van Cartesius voor 545 m² aan circulaire gebouwen neergezet en ze zijn nog aan het uitbreiden, zodat er werkplekken zijn voor 120 duurzame ondernemers.

Heb jij mooie voorbeelden waar gebouwd is met tweedehands materialen? Laat het ons weten.

 

Over de schrijver