Heleen Hülsmann verkoopt al jaren tweedehands kleding van hoge kwaliteit

Heleen verkoopt al meer dan vijftien jaar tweedehands designer labels van hoge kwaliteit in haar Salon Heleen Hülsmann. De tweedehands kleding en accessoires komen uit recente collecties en zijn niet ouder dan drie jaar. “Dat past beter bij mij dan vintage, dat officieel 20 jaar en ouder is.” Omdat ze zo’n beetje de eerste was die zich in Amsterdam op de tweedehands designermarkt stortte, is ze een waar begrip in de modewereld. HetkanWEL sprak met Heleen over tweedehands mode, de groeiende markt en hoe je nou jouw pareltje vindt in het grote aanbod.

Grote producenten als Prada en Burberry stampen er zo’n vier tot zes collecties per jaar uit. Daar kan je niet met veel passie aan werken, denk ik dan. Het legt een enorme druk bij de makers en resulteert in kasten vol ongedragen kledingstukken. We kunnen het ook met twee collecties per jaar af. Die bewustwording is wel echt aan het groeien, merk ik.”

Bij twijfel niet doen

“Je kan er heel modieus uitzien met iets van een paar seizoenen oud. Een goed kledingstuk kan heel veel voor je doen, maar het probleem is dat veel mensen niet weten wat hen goed staat. En omdat verkopers vaak op commissiebasis werken, krijgen ze van alles aangesmeerd wat eigenlijk niet zo goed past en wat ze dus niet dragen. Bij twijfel niet doen, is mijn motto dan ook. Of vraag desnoods of ze het apart hangen voor je, ook als het tweedehands is, zodat je er nog een nachtje over kunt slapen. Pas als je er de volgende ochtend nog zo blij van wordt, koop je het.”

Weet wat je zoekt

“Als je tweedehands kleding gaat shoppen, moet je eerst bedenken waar je naar op zoek bent. De meeste mensen weten dat niet. Zoek je bijvoorbeeld een broek, een blouse of een jas? En wat is het doel van dat kledingstuk? Wil je het op kantoor dragen, bij een speciale gelegenheid of op Zoom-meetings? Want bij dat laatste moet vooral de bovenkant interessant zijn en dat moet kleur hebben, omdat zwart online vaak niet werkt. Als je dat soort dingen vooraf bedenkt, is het makkelijker navigeren in het doolhof van tweedehands kleding, want het aanbod is enorm.”

“Styling is voor sommige mensen wel een issue. Niet iedereen vindt het even makkelijk om bepaalde kledingstukken met elkaar te combineren en te zien wat goed bij elkaar past. In dat geval zou ik willen adviseren om op Pinterest of Instagram te kijken wat je leuk vindt als set. Daar kan je volop inspiratie op doen. En weet wat goed voor jou werkt.”

Tweedehands KledingTweedehands Kleding

Too good to be true

“Ik krijg zelf van alles aangeboden en zoek online naar mooie kledingstukken en accessoires, die in topconditie zijn. Mijn stelregel is: als het too good to be true lijkt, dan is het dat vaak ook. Echte koopjes kom je zelden tegen in high fashion. Zo zag ik laatst iets op EBay dat ik zelf niet voor die prijs zou aanbieden. Dan durf ik het niet te kopen, want je kan het vaak niet retourneren als het stuk, beschadigd of nep is. Natuurlijk kan je het in zo’n geval zelf weer te koop aanbieden, maar er is geen garantie dat je het dan ook weer kwijt raakt voor diezelfde prijs.’

Kies voor goede kwaliteit

“Ik verkoop high fashion en daarom mag je bij mij alles retourneren, ook al is het tweedehands. Je betaalt dan ook een bepaalde prijs: designer labels zijn niet goedkoop. Wij selecteren elk stuk heel zorgvuldig en wat bij ons hangt, is zuiver geprijsd. Daarmee maken we designer labels betaalbaar voor iedereen, want als je twee of drie keer iets níet koopt bij een fast fashion shop kan je bij ons al één designer stuk kopen dat goed staat én van goede kwaliteit is. Het is een investering waar je voor moet sparen, maar wat heb je liever: heel veel kledingstukken die snel stuk gaan, vaal worden en net niet goed zitten of één stuk dat wel goed zit, kwaliteit heeft en wel lang meegaat. Bij ons thuis is fast fashion echt verboden. Tweedehands kleding van goede kwaliteit heb ik er bij mijn kinderen echt met de paplepel ingegoten.”

One in, one out

“Ik houd heel erg van mode, maar ik koop zelf niet zoveel en draag mijn kleding heel intensief. Ik heb dan ook geen inloopkast, maar een ‘gewone’ kast van drie keer 50 centimeter met hangertjes. Als die op zijn, kan er niks meer bij. One in, one out is dan ook mijn regel. Als ik iets nieuws koopt, moet er ook iets gelijkwaardigs uit. Dus bij nieuwe schoenen, moeten er oude schoenen uit. Er zitten ook maar zeven dagen in de week, denk ik altijd, dus wat moet je met 15 witte T-shirts in je kast? Je kan ze toch wassen en als ze op zijn, koop je een nieuwe. Ik vind het dan ook helemaal niet moeilijk om iets weg te doen: ik hecht niet zo aan kleren. Daarom kan ik ze ook makkelijk verkopen.”

Schatgraven

“Ik hecht wel aan mode: ik vind het spannend en intrigerend. Ik heb echt het leukste beroep op aarde. Het schatgraven, het niet weten wat ik morgen ga krijgen en het bedenken wie ik in die kleding zou willen zien. En vooral ook de metamorfose die je ziet als mensen iets goeds aantrekken! Dat vind ik te gek. Het maakt echt niets uit of je lang of kort of dik of dun bent: iedereen kan er leuk uitzien en ik vind het heel leuk om mensen aan te kleden.”

Heleen Hülsmann en Anne-Ro Klevant Groen van Fashion for Good geven 24 november om 20.00 uur een online masterclass bij hetkanWEL: tweedehands  kleding winkelen als een pro. Hoe vind je de pareltjes in de groeiende markt en hoe zorg je ervoor dat je fris en fruitig voor de dag kan komen met je nieuwe, tweedehands aanwinsten (zonder muffe geurtjes). Check hier de details en schrijf je in.

Over de schrijver