Second Hand September loopt bijna ten einde, maar dat betekent niet dat tweedehands shoppen daarmee ook minder wordt. In tegendeel. We schreven het al eerder: vintage is booming. Begin dit jaar stapten grote Amerikaanse winkels als Wallmart en Nordstrom al op die trein. Deze week kondigden het Zweedse Ikea en het Duitse Zalando aan in de tweedehands markt te stappen door respectievelijk ‘preloved’ meubelen en kleding te gaan verkopen.
Zalando
Vanaf volgende maand kan je bij Zalando ook tweedehands kleding kopen en verkopen, in ruil voor een tegoedbon. Die bon kan je vervolgens weer besteden aan nieuwe of tweedehands kleding bij de online shop, maar in het kader van consuminderen en minimaliseren kan je er ook voor kiezen om je bon te doneren aan het Rode Kruis of WeForest, dat zich bezig houdt met herbebossing. Op die manier ben je dus niet alleen bezig met het opruimen van je kledingkast, maar steun je daar ook nog eens een goed doel mee.
Kritiek
Toch is er ook kritiek op Zalando. Zo zegt retaildeskundige Cor Molenaar bij RTL Nieuws dat dit initiatief een beetje ‘defensief’ is. “Er zijn immers andere spelers die tweedehands kleding verkopen en die kunnen een bedreiging vormen voor het businessmodel van Zalando.” Ook Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing & Retailing aan Nyenrode Business Universiteit zegt tegen RTL dat Zalando waarschijnlijk verwacht via de tegoedbon makkelijker andere kleding te verkopen. Oftewel: er zit natuurlijk wel een commerciële gedachte achter, die uiteindelijk toch weer het niet-duurzame doel heeft om zo veel mogelijk te kopen.
De tweedehands markt
De vraag naar tweedehands producten neemt wereldwijd toe. Alleen al voor kleding is de verwachting dat de tweedehands markt de komende vijf jaar meer dan verdubbelt. De huidige omzet is volgens Amerikaanse cijfers momenteel 21 miljard dollar en de verwachting is dat dit over vijf jaar 51 miljard dollar zal zijn.
In drie jaar tijd is de resale markt (zoals tweedehands ook wel wordt genoemd) 21 keer sneller gegroeid dan de reguliere kledingverkoop. En in die cijfers wordt het jaar 2020 nog niet eens meegerekend. Terwijl de reguliere kledingverkoop dit jaar door corona flink gedaald is en we ook massaal aan het opruimen zijn geslagen. De kledingverzamelaars konden het grote aanbod van gebruikte kleding en textiel in april niet meer aan.
Ikea
Ook Ikea kondigde afgelopen week aan haar eerste tweedehands winkel te openen en wel in de Zweedse stad Eskilstuna. Hier vind je ’s werelds eerste circulaire winkelcentrum ReTuna. Daar verkopen ze alleen maar tweedehands en gerecyclede producten. In de eerste tweedehands winkel van Ikea kan je gerepareerde spullen kopen, maar je kan er ook je eigen gebruikte Ikea-spullen brengen voor een tweede leven. Ikea wil in 2030 volledig circulair zijn. In dat kader hebben ze eerder al vegan gehakballetjes geïntroduceerd en zijn ze meubelen gaan verhuren aan jongeren.
Lees hier de tips van Anne-Ro van Fashion for Good voor het vinden van de pareltjes in het grote tweedehands aanbod. En bekijk hier ons overzicht van de leukste online tweedehands winkels.
Wat vinden jullie van deze nieuwe tweedehands weg, die Zalando en Ikea ingaan? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
4 gedachten over “Zalando en Ikea stappen in groeiende tweedehands markt”
Mooi hoor, maar toch kan ik het niet helpen dat ik denk: Zalando en Ikea, jullie zijn al zo groot. Gun een ander ook ‘s wat! Misschien een goed idee om die reuzen ‘s wat te laten krimpen. Die slorpen heel veel energie (= geld) op.
Ik koop mijn hele leven al veel 2e hands kleding bij kringloopwinkels of rommelmarkten.
Ook maak ik veel zelf. Gewoon omdat ik niet zoveel geld heb om dure ( voor mij niet eens altijd mooie) en van degelijke stof gemaakte kleding te kopen. Vaak kan het amper een seizoen mee en verdwijnt dan in de prullenbak. Daarnaast ook nog eens gemaakt in lage lonen landen waar mensen worden uitgebuit.
Op deze manier probeer ik een bewuste bijdrage te leveren aan de planeet
Of bovenstaande winkels hier een positieve bijdrage aan kunnen leveren betwijfel ik.
Ik ben het met het schrijven van Joze eens.
Ik vind het ongelooflijk dat jullie dit publiceren. Hoezo moeten dit soort concerns die al genoeg schade hebben aangericht nog door gratis reclame (via jullie platform) te geven ondersteund worden. Sorry,maar krijgen jullie hiervoor betaald soms of zijn jullie zo naïef?
Jozé, ik ben verbaasd over jouw reactie. Ikea wordt genoemd omdat zij gaan deelnemen in een recycle keten. Het winkelcentrum waar het om gaat is niet door Ikea opgezet; ze liften mee en daar is niets mis mee.
Wij leven in een wegwerpmaatschappij en met name jongeren willen niet meer het nieuwste van het nieuwste hebben. Of ze kopen 2de hands of zaken die weinig kosten. Daar zit de denkwijze die maakt dat Zelando, Wehkamp, Ikea, zich op andere markten gaan begeven. Geldt trouwens ook voor Bouwmarkten die zich niet meer tot hun hoofdmarkt beperken.
Er moet iets gebeuren, een omslag in denken en doen en kopen. En dan heb ik liever een Ikea die recyclet als de Zelando, Wehkamp, Otto enz. die aangeschafte spullen die gebruikt zijn, soms tot een jaar lang klakkeloos terugneemt en vernietigt want wie wil nu een gebruikte dildo of stinkende stofzuiger tweedehands kopen.
Schade door de mens die alleen maar meer wil bestaat al eeuwen en het is de mens die kan en moet veranderen om onze planeet bewoonbaar en leefbaar te houden. Hergebruik van materiaal is een grote prioriteit en hoe en wie dat doet is van secundair belang. En hoe bekender hoe groter de impact. Daar gaat het om volgens mij en niet om wat jij roept
Reacties zijn gesloten.