Tweedehands schatzoeken op de vrijmarkt

Het is koningsdag en dat betekent dat alles vandaag weer in het teken staat van oranjebitter, koekhappen, door de grachten varen, op straat dansen en bier drinken. Maar koningsdag staat natuurlijk ook in het teken van de vrijmarkt. Voor de ene helft betekent dit gehoor geven aan de groeiende roep om te ontspullen, voor de andere helft betekent het: unieke schatten vinden voor een klein prijsje. Want wat voor de één overbodige troep is geworden, is voor de ander een perfecte match. Wat zijn de voordelen van tweedehands kopen?

Meer respect voor spullen

We worden dagelijks verleid om meer spullen te kopen dan we eigenlijk nodig hebben: gympen, jurkjes, theekopjes, lampen, potten, krukken, plankjes, vazen, beeldjes… Noem maar op. De trends veranderen sneller dan we kunnen bijhouden en omdat marketing en reclame ons hebberig hebben gemaakt, resulteert dit vaak in een eindeloze collectie spullen en kleren die we soms met maar weinig aandacht gekocht hebben en na verloop van tijd achteloos bij het vuil zetten. Door de tweedehands verkoop krijgen deze spullen in ieder geval nog een tweede of derde leven waarbij ze door een nieuwe eigenaar opnieuw gewaardeerd worden en dus weer als nieuw zijn.

Tweedehands 4 E1524757749586

One of a kind in plaats van dertien in een dozijn

Door massaal spullen of kleren te produceren, kan het goedkoop en daar zitten zeker voordelen aan. Zo kan iedereen op die manier voor een schappelijk prijsje een nieuwe bank, tafel of spijkerbroek kopen. Het grote nadeel is echter dat iedereen die goedkope bank, tafel of spijkerbroek dan ook heeft en dat is jammer, want we willen toch ook graag een beetje uniek zijn. Tweedehands maakt uniek betaalbaar. Dat grappige kastje aan de muur? Tweedehands. Die authentieke seventies broek met wijde pijpen? Tweedehands. Het zijn spullen waar er maar één van verkocht wordt en die dus in z’n eentje speciaal voor jou is!

Tweedehands 2 E1524757906564

Het is beter voor het milieu

Voor het maken van spullen en kleren zijn grondstoffen nodig. Tijdens het maakproces (in fabrieken) vindt CO2 uitstoot plaats. De spullen worden vaak gemaakt in landen waar arbeidskosten het laagst zijn. Het materiaal komt niet altijd uit hetzelfde land. Bovendien moeten de producten daarna weer naar landen gebracht worden waar ze (massaal) verkocht worden. Er komt dus veel vervuilend vervoer aan te pas. Sommige spullen en kleren worden ook nog eens chemisch geverfd. Als we tweedehands kopen, verlengen we de levensduur van de spullen en daarmee besparen we grondstoffen, energie en afval. Maar: er is wel een kleine aantekening. Een tweedehands koelkast, wasmachine of auto kan juist weer meer belastend zijn voor het milieu dan een nieuwe.

Tweedehands 3 E1524757813692

Je spaart geld uit

Vaak kan je op de vrijmarkt (als je er vroeg bij bent) of in bijvoorbeeld de kringloopwinkel of marktplaats spullen vinden van topmerken die in de winkel vele malen duurder zijn of waren. Sommige spullen zijn zelfs nog nieuw, omdat ze bijvoorbeeld door de eerste eigenaar in een verkeerde maat gekocht zijn. Andere spullen zijn één jaar oud, maar moeten weg door een verhuizing of passen niet meer. En soms, als je mazzel hebt, vind je een vintage kledingstuk of een antiek meubelstuk dat normaal onbetaalbaar zou zijn. Het is soms even zoeken, dus er gaat wat meer tijd in zitten, maar dan heb je ook wat.

Alvast wat tips voor de vrijmarkt:

  • Ken de plaatsen in jouw stad waar de grootste schatten te halen zijn. In Amsterdam is dat bijvoorbeeld in Oud Zuid.
  • Wees er vroeg bij: als je de krenten uit de pap wil hebben, moet je vroeg uit de veren.
  • Durf af te dingen: de vrijmarkt is geen winkel met vaste prijzen, bedenk dus goed wat je iets waard vindt en maak eventueel een combinatiedeal.
  • Neem voldoende kleingeld mee, zodat je niet met het probleem komt te zitten dat de verkoper geen wisselgeld heeft.
  • Check de spullen die je koopt goed, zodat je niet thuis komt met een jurk vol vetvlekken, een broek met een kapotte rits of speelgoed dat het niet doet, want tja: wat heb je er dan aan?
  • Bedenk van te voren wat je wilt hebben, want dan kan je gerichter zoeken en is de kans van slagen groter.
  • Koop geen spullen alleen maar omdat ze goedkoop zijn, want dan krijg je weer zo’n grote verzameling nieuwe tweedehandsspullen dat je zelf weer moet ontspullen!

Heb jij nog tips voor schatzoekers op de vrijmarkt? Laat het ons weten in een reactie. En fijn koningsdag!

Over de schrijver