Twijfel over je zonnepanelen? Een thermografische analyse biedt zekerheid

Thermografische analyse van een zonnepaneel. Foto: EkwadraatTwijfel je wel eens of de zonnepanelen op je dak wel goed werken, of vermoed je een probleem? Er is een manier om  te checken of alle goed is: met een thermografische camera. De camera ziet er uit als een gewone videocamera, maar toont warmtebeelden. Deze warmtebeelden geven inzicht in de werking en staat van de zonnecellen.
De thermografische analyse wordt uitgevoerd door een professional. Deze richt een camera op de zonnepanelen en maakt een thermografisch beeld van de zonnepanelen en bekabeling.
Er moet voldoende zon zijn gedurende de analyse. Daarom worden zonnepanelen meestal in de zomer getest, maar een zonnige winterdag voldoet ook. Een thermografische analyse duurt bij een gemiddelde installatie bij particulieren ongeveer een kwartier. Grotere oppervlaktes kosten een uur.
De warmtebeelden worden vervolgens door de adviseur geanalyseerd. Deze kan dan aangeven of je zonnepanelen goed werken of niet en geeft bij eventuele problemen precies aan wat er mis is en gedaan kan worden om het probleem te verhelpen.
Prijs van een thermografische analyse
Hoe duur een analyse is hangt vooral af van de bereikbaarheid van de zonnepanelen. Als een rolsteiger of hoogwerker gehuurd moet worden om bij de panelen te komen, wordt het een stuk duurder. Voor particulieren is het meestal een slim idee om met een groepje bewoners een analyse te doen.
Ook is het slim om het onderzoek gedurende de garantieperiode van de panelen uit te voeren. Als je dan een (productie)fout ontdekt, dan kan de leverancier daar op aangesproken worden. Als de aansluiting van de panelen niet goed is uitgevoerd, moet je uiteraard bij de installateur aankloppen. In beide gevallen kun je een defecte installatie vaak onder garantie laten repareren.
Bedrijven die een thermografische analyse kunnen uitvoeren
Er zijn niet veel bedrijven in Nederland die een thermografische analyse kunnen doen. Ekwadraat, een adviesbureau op het gebied van duurzame energie, heeft een eigen, opgeleide adviseur die veel thermografische onderzoeken verricht en een PV panelen controle kan uitvoeren.
Bron: Ekwadraat
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Asbestdaken vervangen door zonnepanelen, nu ook met subsidie
D66 krijgt als eerste Nederlandse politieke partij zonnepanelen op het hoofdkantoor

Over de schrijver