Twijfel of lokaal eten wel zo groen is

Foto:Wally Hartshorn

Locavoren zijn mensen die alleen groenten, fruit, zuivel en vlees uit de buurt eten. Ze willen voedsel dat zo weinig mogelijk voedselkilometers heeft gemaakt. Dat is beter voor het milieu en gezonder voor de mens omdat er minder vitaminen verloren gaan door een lange reis. Is lokaal eten inderdaad duurzamer? Die vraag stelt freakonoom Stephen J. Dubner in onderstaande video.


 

Uit een onderzoek naar de impact van eten op het milieu van Carnegie Mellon blijkt dat voedselkilometers (food miles) slechts een klein deel van de milieuvervuiling uitmaken die door voedselconsumptie wordt veroorzaakt. 83 procent van de vervuiling in de Verenigde Staten wordt veroorzaakt door de productie van voedsel, niet door het transport. Kleinere boerderijen zijn minder energie-efficiënt dan grote. Een kleine boer die zijn groenten naar een boerenmarkt in New York City transporteert zal meer brandstof per kilo gebruiken.
De effectiefste manier om al etend bij te dragen aan een beter milieu is door minder vlees en zuivel te verorberen. Vee, met name koeien, zorgt namelijk voor een enorme uitstoot van schadelijke gassen. De wereldwijde veeteelt is vervuilender dan de transportsector.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.

Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Meer ongelukken vanwege belastingaangifte
Generatie laminaat wil de wereld redden
Japanse diplomaat waarschuwt voor nieuwe kernramp

Over de schrijver

3 reacties op “Twijfel of lokaal eten wel zo groen is”

 1. Maar bij sschaalvergroting werk je niet efficienter. De bodem raakt uitgeput door het telen van één bepaald gewas. Bovendien heb je een veel grotere kans op ziektes…
  Die kilometers lijken mij niet te kloppen. Bijna alle gewassen voor consumptie komen uit Californië. Ze leggen duizenden kilometers met een vliegtuig af voordat ze in de supermarkt liggen. Een boer die naar een boerenmarkt gaat, maar enkele honderden kilometers.
  Er zit ergens een denkfout.
  Vlees en zuivel verminderen is zeker de efficiëntste manier!

 2. Boeiend bericht, waaraan is toe te voegen dat het ene transport (schip) een heel verschil kan maken met het andere (vliegen). Inderdaad grootschalig kan beter zijn, jammer voor al die kleinschalige alternatieven. Nog altijd gaan zo'n 10% van ons gasverbruik voor een luttel bedrag naar de kassen voor bloem en fruit.
  Zouden die lokale voedselmensen ook vliegen en hoe vaak dan?
  De laatste 10 jaar verdubbelde het aantal toeristische vliegkm.
  We vliegen niet alleen vaker maar vooral verder.

 3. Wat een idioot bericht. Jammer dat jullie dit soort achterlijke onzin posten.
  Je kan hoog of laag springen maar als ik tomaten koop hier bij Jan Jansen hier om de hoek (ipv uit spanje of veel verder) die een kasje heeft staan en die met liefde zijn eten verbouwd en dus geen pesticide en industrie zooi er overheen gooit.
  Is dat zeker veeeeel beter voor mij en voor het milieu, milieu vriendelijker dan dat gaat niet.
  Dat is lokaal!
  En lokaal is ook zorgen dat we niet meer afhankelijk zijn van gebieden ver van ons vandaan want dat knoflook uit China komt is natuurlijk om te huilen en niet goed te praten.
  Als je niet wet wat lokaal inhoud, hou dan je ongefundeerde mening voor je.

Reacties zijn uitgeschakeld.