De uitdaging: 50 duurzame daden in één jaar

50 Duurzame daden in 1 jaar! Lukt dat? Annemarie de Raadt, initiatiefneemster van de Goede Gids gaat de uitdaging aan. Elke week schrijft ze hier welke duurzame daad ofwel goede gewoonte ze in haar leefpatroon gaat opnemen. Ter informatie en inspiratie. 

Gaan voor die banaan

“Je zou verwachten dat ik als ‘vrouw achter de Goede Gids’ een uiterst duurzaam leven leidt: geen auto bezit, nooit vlieg, mijn huis tot max 18 graden verwarm, geen vlees eet en verder alles biologisch, louter 2de hands kleren koop, bij de juiste bank bankier… helaas. Ik ben net als de gemiddelde consument wat lui en gemakzuchtig aangelegd met een lichte hang naar luxe. Ik denk dat sommige duurzame stappen heel ingewikkeld zijn en mijn financiële situatie is niet zo dat ik de prijs van een product volledig kan negeren.

Maar ik wil wel, dus heb ik mij voorgenomen om het komende jaar 50 duurzame daden  in mijn leefpatroon op te nemen. Soms kleine, soms grote, die bij elkaar heel veel zoden aan de dijk zetten. Misschien vind je het wel leuk om mee te doen met deze uitdaging.

Vrolijk

De eerste daad is direct supermakkelijk. Ik kwam er bij toeval achter en bracht mij op het idee van deze challange. Wij eten thuis vrij veel bananen. Banaan is een van de beste vruchten, die je volgens mij kunt eten: het bevat energierijke koolhydraten, voedingsvezels, vitamines en mineralen. Maar vooral bevat het tryptofaan, een stofje waar je vrolijk van wordt. Althans het stimuleert je hersenen om serotonine aan te maken en dat is goed voor je humeur.

Nu is de ene banaan de andere niet. Wel qua inhoud maar niet qua afkomst: in de meeste supermarkten ligt de banaan van Chiquitta, Dole of Del Monte, die – als je het schap bekijkt – ook de grootste afzet kent. Alleen gaat er nog heel wat mis met de teelt van deze jongens: chemische bestrijdingsmiddelen, ontbossing, wanbetaling van arbeiders… de gebruikelijke riedel.

Minionderzoekje

Supermarkten verkopen doorgaans ook een biologische fairtrade variant. Dat klinkt duur maar dat blijkt dus niet het geval. Bij mijn AH scheelt het nog geen 2 cent per banaan. Een mini-onderzoekje bij overige supermarktketens laat hetzelfde zien. Bij Plus is een goede banaan zelfs even duur als een ‘slechte’. Alleen Jumbo heeft een raar bananeninkoopbeleid met een prijsverschil van 100%.

Mijn eerste goede daad is dus simpel: gaan voor een goede banaan. Als je nu denkt ‘wat maakt dat uit’? Inderdaad mijn banaanconsumptie zal het verschil niet maken. Maar als dit algemeen bekend wordt… Bovendien zet het mij aan het denken: geldt dit marginale prijsverschil niet voor veel meer producten? Ik ga dus verder op onderzoek uit; de banaan kent vast een vervolg.”

PS voor het geval je denkt: ‘wat is dat, die Goede Gids?’ In de Goede Gids staan de bedrijven vermeld, die met zorg voor mens, dier en onze aarde ondernemen. Onafhankelijk geselecteerd volgens duidelijke criteria. Dus wil je zelf een goed leven maar gun je dat anderen ook? Kies dan voor bedrijven, die vermeld staan in degoedegids.nl

 

Lees ook: dit kan je met bananenschillen doen! 

 

Over de schrijver

3 gedachten over “De uitdaging: 50 duurzame daden in één jaar”

  1. Al jaren kies ik bewust voor de biologische banaan. Veel gezonder omdat bij een banaan veel bestrijdingsmiddelen wordt gebruikt! Daarnaast vind ik het belangrijk dat er eerlijke gehandeld wordt en gelet op het milieu.
    De verwarming staat zelden hoger dan 18 gr. eerder lager. 2e hands kleding of zelf maken is ook aan de orde.
    Ook al is het maar een beetje, alle beetjes helpen. Maar ook mijn kinderen en enkele kleinkinderen zijn bewust met voeding bezig. Mooi toch?

  2. Pingback: 50 duurzame daden - nr 2: Kip, ik heb je... of toch niet? -

Reacties zijn gesloten.