Uitlaatgassen verminderen schoolprestaties

Linus Henning, Flickr.com
Linus Henning, Flickr.com

Niet roken of drinken tijdens de zwangerschap is beter voor de gezondheid van ongeboren kindjes, maar het garandeert nog geen zonnige toekomst. Uit nieuw onderzoek van Columbia University blijkt namelijk dat ook uitlaatgassen schadelijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen van moeders die tijdens hun zwangerschap bloot werden gesteld aan grote hoeveelheden uitlaatgassen hebben meer kans op gedrags- en aandachtsproblemen, waardoor ze minder goed presteren op school.

Invloed op DNA
Bij het onderzoek, dat van 1999 tot 2012 liep, waren 253 vrouwen uit New York betrokken. Zij werden tijdens hun derde trimester onderzocht op de chemische en vervuilende stof PAH, die ook aangetroffen wordt in uitlaatgassen van motorvoertuigen. Uit de resultaten bleek dat kinderen van moeders die veel waren blootgesteld aan PAH rond hun 6e en 7e levensjaar meer tekenen vertoonden van spanningen, depressie en aandachtsstoornissen. Volgens de onderzoekers komt dit doordat PAH via de placenta wordt overgedragen aan het DNA van de foetus. Het DNA verandert hier door, wat problemen oplevert.
New York is slecht voor kinderen
Hoofdonderzoeker Dr. Parera zegt dat de resultaten van het onderzoek bewijzen dat het milieu in een stad als New York een negatieve invloed heeft op het gedrag van kinderen. Een zorgwekkend probleem, aldus Parera, omdat spanningen, aandachtsstoornissen en depressies ook een belangrijke invloed hebben op de sociale relaties tussen kinderen en de academische prestaties.
Bron: Treehugger.com
Lees ook:
Hoe je aardbeien in een betegelde stad krijgt
Stap virtueel in duurzaam Nederland
10 tips voor gezond hardlopen in stadslucht