Uitrusten beste medicijn tegen geheugenverlies

Relaxingmusic, Flickr.com
Relaxingmusic, Flickr.com

De beste manier om je geheugen een oppepper te geven, is door gewoon even stil te zitten en je ogen dicht te doen. Michaela Dewar en haar team ontdekten dat een korte, wakkere rustpauze zowel het korte- als het langetermijngeheugen verbetert. Dat betekent dat nieuwe herinneringen niet binnen seconden gevormd worden, maar dat wat je doet nadat je iets nieuws geleerd hebt invloed heeft op hoe goed je dit kunt onthouden.

Zoek de verschillen
Voor het onderzoek werden twee aparte experimenten uitgevoerd onder 33 proefpersonen tussen de 61 en 87 jaar oud. Alle proefpersonen moesten naar twee korte verhalen luisteren en daarna zoveel mogelijk details navertellen. Vervolgens moesten de proefpersonen tien minuten pauze nemen of een computerspelletje ‘Zoek de verschillen’ spelen. De mensen die pauze moesten nemen, mochten stil zitten in een donkere ruimte. Ze mochten overal over nadenken, zolang ze hun ogen maar dicht hielden en geen nieuwe informatie op konden doen.
Beter geheugen
Vervolgens werd de proefpersonen eerst na een half uur en daarna na een volledige week gevraagd het verhaal zo goed mogelijk na te vertellen. De proefpersonen die pauze hadden genomen, bleken veel beter in staat om het verhaal na te vertellen. Dit bewijst volgens Dewar dat bepaalde neurologische processen beïnvloed worden door acties op een later moment.
Bron: Medical News Today  
Lees ook:
Hersenen gaan al vanaf je 45 achteruit
4 sleutels tot geluk op latere leeftijd
Mindfulness maakt pijn beter hanteerbaar
ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.