Dit weekend wordt de klok een uur achteruit gezet en gaan we de wintertijd weer in. Voor ons is dat altijd een klein juichmomentje, omdat we dan een uur extra kunnen slapen en dus een beetje slaap kunnen inhalen van de drukke week die achter ons ligt. Maar werkt dat ook zo? Is een uur extra slapen of uitslapen in het weekend een goede oplossing om weer even bij te tanken voor de werkweek weer begint? Oftewel: herstelt je lichaam met twee dagen extra slaap ook echtvan de vermoeidheid en het slaaptekort dat we in een week opbouwen? Met andere woorden, kun je jezelf weer fit krijgen met uitslapen in het weekend? We zoeken het uit.
Slapen in een vast ritme
De meeste mensen hebben zeven tot acht uur slaap per nacht nodig. Bij voorkeur zeven dagen in de week en in een vast ritme. Als je genoeg slaapt, ben je fit en herstelt je lichaam zich ’s nachts van alle inspanningen van de dag ervoor. Door genoeg te slapen, zie je er goed uit, krijg je minder rimpels en is je concentratie beter.
De effecten van te weinig slaap op je lichaam
Als je te weinig slaapt, bijvoorbeeld maar 5 uur per nacht, gaat dat logischerwijs ten koste van je gezondheid. Je concentratievermogen vermindert en je stresshormonen gaan omhoog. Daardoor word je prikkelbaar. Chronisch slaaptekort kan leiden tot overgewicht en psychische problemen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat slaaptekort door de week niet is in te halen in het weekend. Na een nacht van tien uur maak je minder stresshormonen aan, maar je blijft minder alert. Vooral vergeleken bij mensen die wel goed slapen. Je lichaam kan zich dus niet volledig herstellen met een paar uur extra slaap.


In de praktijk niet haalbaar
Ondanks dat we weten dat te weinig slaap ongezond is, lukt het de meeste mensen niet om een vaste ritme aan te houden. Het is moeilijk je leven volgens een schema te leiden. Een deadline voor je werk, een nachtbrakende baby, een serie op Netflix of een uit de hand gelopen feestje; ze schoppen het ritme geweldig in de war. Toch blijkt uit een recent onderzoek dat uitslapen in het weekend wel aan te raden is.
Uitslapen toch doen
In Zweden vond 13 jaar lang onderzoek plaats onder 38.000 mannen en vrouwen onder de 65 jaar. Door de week sliepen zij vijf uur of minder. Uit het onderzoek bleek dat mensen die 5 uur of minder sliepen, een grotere kans hadden om eerder te overlijden, dan mensen die 6 of 7 uur sliepen. De mensen die door de week kort sliepen, maar in het weekend ongeveer 8 uur, hadden geen verhoogd risico om vervroegd te overlijden.

Zoek je ritme
Uitslapen in het weekend kan je dus helpen om wat langer te leven. Toch is het geen vervanging van een goede nachtrust. Om optimaal te herstellen van de dag, scherp te zijn en vroegtijdige veroudering tegen te gaan, is 7 tot 8 uur echt een must.
Om er achter te komen wat voor jou het beste slaapritme is, kun je het beste een paar nachten zonder wekker gaan slapen. Wanneer val je in slaap en wanneer word je weer fris wakker? Als je er een hebt, kun je daarbij een slaaptracker gebruiken. Op een app zie je dan wanneer je diep en licht slaapt en ontdek je jouw optimale ritme.
Slaap lekker dit weekend.
2 gedachten over “Uitslapen in het weekend, is dat nou gezond of niet?”
Pingback: Wil jij later fit en gezond ouder worden? Deze tips zijn geschikt voor alle leeftijden
tot zover de viva
goedenavond.
Reacties zijn gesloten.