Van grauwe uitstoot naar verse inkt

De afgelopen 150 jaar hebben we volop gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen en daar zit een behoorlijk zwart randje aan. Zo komen er een hoop vervuilende stoffen vrij bij de verbranding van al die fossiele brandstoffen. Deze luchtvervuiling veroorzaakt niet alleen klimaatverandering maar ook allerlei longziekten en andere gezondheidsproblemen. Nu wordt er gelukkig druk gesleuteld aan groene innovaties en hernieuwbare bronnen, maar de lucht wordt op veel plekken nog elke dag een stukje vuiler. Een Indiase start-up heeft daar iets slims op bedacht.
Van grauwe uitstoot naar verse inkt
Anirudh Sarma zag luchtvervuiling altijd als een groot probleem waar hij zich machteloos over voelde, totdat hij mede-oprichter werd van Graviky Labs. Graviky Labs is een spin-off van MIT dat werkt aan innovaties die een positieve impact op de wereld kunnen maken. Anirudh Sarma bedacht samen met zijn team een slimme manier om smog te transformeren tot iets nieuws.
Het team bouwde een apparaatje dat precies op de uitlaat van een auto past. Het apparaat vangt koolstof, roet en andere schadelijke stoffen op. Vervolgens wordt het opgevangen materiaal in het lab gezuiverd en omgezet tot inkt. Zo wordt niet alleen de smog uit de lucht gehaald, maar wordt er tegelijkertijd een nieuw product gemaakt. Deze nieuwe technologie kan niet alleen worden toegepast op auto’s, maar ook op boten, schoorstenen en andere ‘vervuilers.’
De inkt is volgens de makers niet schadelijker dan normale inkt. Bovendien worden er zelfs fossiele brandstoffen bespaard die normaal gesproken nodig zijn om nieuwe inkt te maken. Op elk potje verf en op elke stift is precies te lezen hoeveel minuten vervuiling er uit de lucht is gehaald om de inhoud te maken.
http://www.youtube.com/watch?v=cwy549sOYb8
Van verse inkt naar frisse muurschildering
De eerste batch van deze bijzondere inkt is het afgelopen jaar gebruikt door allerlei kunstenaars en graffiti artiesten in Hong Kong. Zij hebben dit unieke materiaal gebruikt om verschillende canvassen, muren en andere ondergronden op te frissen met hun creaties. Zo transformeren de makers iets lelijks en schadelijks tot een stukje schoonheid en bewustzijn. Je kijkt toch anders naar een kunstwerk als je weet dat het gecreëerd is met een stukje vervuiling.
Graviky Lab heeft de missie om uiteindelijk alle vervuiling uit de lucht te filteren zodat het niet langer in onze longen terecht komt, maar in inspirerende kunstwerken. Wij zijn natuurlijk van mening dat we liever in een wereld leven waar er helemaal geen rotzooi meer uitgestoten wordt, maar tot het zover is kunnen we er maar beter het beste van maken.

Wil jij meer weten over Air-Ink en Graviky Labs? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina. Wil jij weten wat Daan Roosegaarde voor moois van smog maakt? Klik dan hier.

Over de schrijver