Uitzending over besmet kippenvlees wint prijs voor originele journalistiek

Organisatie Pfizer Persprijs

Een Zembla documentaire over besmet kippenvlees heeft de Pfizer Persprijs 2011 gewonnen. Consumenten maken zich grote zorgen over de toename van resistente, gevaarlijke bacteriën op kippenvlees. Met de documentaire “Opnieuw antibiotica alarm” lukte het de filmakers Manon Blaas en Jos van Dongen om deze zorg op een toegankelijke manier uit te diepen. De uitzending had duidelijke maatschappelijke gevolgen. Mede door de documentaire werd de minister van Volksgezondheid onder druk gezet om iets aan het probleem te doen.
Juryrapport
Volgens het juryrapport was de reportage nieuwswaardig “omdat onderzoeksresultaten werden gesignaleerd die een verband legden tussen besmet kippenvlees en de opkomst van de ESBL bacterie. De reportage had duidelijke gevolgen en Kamervragen voerden de druk op de minister van Volksgezondheid op”, aldus juryvoorzitter Anton Stalenhoef.
Prijzengeld
Blaas en Van Dongen ontvingen een trofee en een cheque ter waarde van 5.000 euro. Het prijzengeld krijgt een goede bestemming: “Wij storten ons prijzengeld in het fonds van huisarts Hans van der Linde. Hij is gedagvaard door de Staat, omdat hij zijn uitlatingen niet terug wilde nemen over belangenverstrengeling in de farmaceutische industrie,” aldus Manon Blaas. De huisarts kwam in opspraak vanwege zijn kritiek op de griepvaccinaties van de overheid.
Bron: Organisatie Pfizer Persprijs
Lees ook
Groene thee houdt ouderen actief
Middel tegen migraine gevonden in de natuur
Kinderen leren beter dankzij knuffels