Undercover agent betuigt spijt over eco spionage

3872075880 C9166C54F9 Z
Kolencentrale Bij Ratcliffe-On-Soar, Doelwit Van Eco-Activisten. Foto: Paul Simpson, Flickr

In Groot-Britannië is commotie ontstaan nadat de Britse krant The Guardian een verhaal publiceerde over Mark Kennedy, een undercover agent die 7 jaar lang infiltreerde in milieugroepen. Kennedy werd ontmaskerd door milieuactivisten en vluchtte naar de Verenigde Staten. Nu echter betuigt Mark Kennedy spijt van zijn acties en is hij erg kritisch over de rol van de politie. Hij is bang voor zijn vroegere vrienden die het op zijn leven gemunt zouden hebben.

Een leven vol protest

Mark Kennedy startte zijn werk als undercoveragent in 2003 bij de milieugroep Earth First. Samen met andere activisten organiseerde hij protestacties in Groot-Britannië en verschillende andere landen. Terwijl hij betrokken was bij acties, stuurde hij informatie door naar de politie.

Kennedy werd ontmaskerd toen vrienden zijn echte paspoort vonden in oktober 2010. Eerder hadden zij al vermoedens dat er iets mis was, toen de politie activisten arresteerde die een kolencentrale bij Ratcliffe-on-Soar wilden blokkeren. Kennedy had zich toen opvallend gedragen. In januari 2011 kwam de Britse krant The Guardian met het verhaal van de undercover agent.

Kennedy bevindt zich nu in de VS. In een interview met een andere krant, The Sun, bekende Kennedy dat hij voor zijn leven vreest: “Ik barricadeer ‘s nachts de deur. Ik ben echt bang voor mijn leven. Ik heb gehoord dat mijn voormalige bazen van de politie naar me op zoek zijn. En activisten hebben me verteld dat ik op moet letten: mensen willen me te grazen nemen.”

Commotie over rol van politie

Pikant is dat Kennedy erg kritisch is over het optreden van de politie. Zo vertelde hij de media dat de politie ontlastend bewijs achterhield in het proces tegen de mensen die de actie tegen de kolencentrale planden. Door Kennedy’s bekentenis is de rechtszaak tegen de activisten geseponeerd. Ook was hij kritisch over het geweld dat de politie soms gebruikt tegen activisten.

In Britse kranten en andere nieuwsmedia wordt nu de discussie gevoerd of dergelijke undercover operaties nuttig zijn. Mark Kennedy kostte de staat jaarlijks 300.000 euro.

Bron: Guardian, Sun

Lees ook

Over de schrijver

5 reacties op “Undercover agent betuigt spijt over eco spionage”

 1. Agent Provocateurs zijn agenten e.d. die infiltreren in organisaties die door de overheid e.d. als 'schadelijk' worden gezien. De Agent Provocateurs proberen zwakke schakels binnen die groepen dan over te halen om ook te radicaliseren en strafbare feiten te plegen waardoor de groep in z'n geheel kan worden ingerekend door de politie. Tijdens de G20 protesten bijvoorbeeld, werden Agent Provocateurs ingezet die zich voordeden als rellende 'anarchisten' waardoor de politie met behulp van de M.E. vervolgens alle demonstranten kon arresteren.

  Agent Provocateurs infiltreren ook vaak in Milieu- en DierenRechten- Actiegroepen.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Agent_provocateur

  Zie ook dit fragment uit de Docu-Film 'Fahrenheit 9/11': http://www.youtube.com/watch?v=Kpo7n3izXAM

 2. Die vent kreeg de 3 ton niet in zijn klauwen ,maar dat geld was benodigd om de undercover taken van betrokkenne te kunnen handhaven .
  Dit zullen ongetwijfeld kosten zijn en gelden waar hij zelf nooit echt zicht op heeft gehad

  Beter lezen uien hoofd

Reacties zijn uitgeschakeld.