Met deze foto’s heb je een mooi, duurzaam en uniek (Valentijns) cadeau te pakken

Soms heb je een ander perspectief nodig om de volle schoonheid en bijbehorende kwetsbaarheid van de aarde te kunnen zien. Dat had de Franse fotograaf Yann Arthus-Bertrand al door toen hij in opdracht van Unesco de aarde vanuit de lucht fotografeerde om te laten zien waarom we haar moeten beschermen.

Foto’s van het Nederlandse kustgebied

Toen we in 2020 aan de slag gingen voor ons boek, schakelden we fotograaf Marie van der Heijden in om de schoonheid van onze natuur op beeld vast te leggen. Dat resulteerde in prachtige luchtfoto’s van de Nederlandse kustgebieden, waar ik eindeloos naar kan blijven kijken. Want hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. Patronen, ritme, licht, schaduw, kleuren, maar ook: levende wezens. Want wat in eerste instantie onduidelijke vlekjes in het landschap lijken, blijken bij nadere inspectie ineens zeehonden of vogels te zijn.

Lijnen, kleuren en patronen

“Wat ik zelf heel leuk vind, is dat je naar een landschap kijkt, maar tegelijkertijd naar een schilderij waar je van alles in ontdekt en dat continu verandert,” zegt Marie. Ze maakte naam met haar prachtige reisfoto’s uit landen als Mongolië die op de cover van National Geographic Traveler prijkte. “Ik was gewend om buiten de landsgrenzen op zoek te gaan naar mooie beelden. Nederland als reisbestemming kwam simpelweg niet in me op. Toen ik op pad werd gestuurd door hetkanWEL was ik dan ook direct verrast door het mooie landschap, de kleuren en lijnen en de repeterende patronen. Die golfjes die zo nauwkeurig en precies in het landschap liggen: hoe kan dat?” Ze kon er geen genoeg van krijgen en is dan ook zeker nog niet uitgefotografeerd als het om het Nederlandse landschap gaat.

Nederland van bovenaf                             

“Door dingen van een andere kant te bekijken, van boven in dit geval, verandert je perspectief. Mijn bewondering voor de natuur, met al die kleuren en het veranderende licht, werd nog groter. Ik ben nog lang niet uitgekeken.” En daarin zeggen beelden natuurlijk meer dan duizend woorden. “Je kan wel zeggen ‘we moeten de natuur redden’, maar dan denk je vaak aan iets wat ver weg is en daardoor abstract lijkt, zoals de Amazone. Het is best lastig om daar een gevoel of binding mee te hebben. Maar als je ziet hoe mooi, bijzonder en uniek onze eigen natuur is, dan realiseer je je des te meer hoe zonde het zou zijn om dat te verliezen. Dat voel je meteen.”

Nietig en kwetsbaar

“Zo’n beeld van bovenaf maakt ons ook meteen nietig en kwetsbaar. We zijn zo klein: als een soort mieren krioelen we over de aarde. We denken vaak dat we het centrum van het universum zijn, maar we zijn slechts een klein onderdeel van het grote geheel. Als mens, maar ook als land. Vanuit de lucht zie je geen landsgrenzen. De natuur stopt niet bij je tuin of bij de zee of bij de grens. Dat maakt nederig. Met deze foto’s wil ik laten zie hoe mooi het hier is en dat wat we dus ons best moeten doen om het te behouden. Dat is het begin van het verhaal.”

Duurzaam gedrukt  

Nadat ik laatst weer minutenlang naar mijn favoriete kustfoto had gekeken en er weer allerlei nieuwe dingen in had ontdekt, besloot ik er één te bestellen bij Marie. Groot afgedrukt voor aan de muur. De foto’s worden geprint op duurzaam agavepapier, die gemaakt wordt van 70% agave uit eigen plantages en 30% katoen. “Als je foto’s afdrukt op ‘gewoon’ papier worden er vaak chemische brighteners gebruikt om de witten in een foto mooi te maken,” legt Marie uit. “Maar dit agavepapier is heel natuurlijk, supermooi materiaal waar je geen brighteners voor nodig hebt, omdat je optische witmakers hebt.” Verder worden de prints gemaakt met inkt op waterbasis in plaats van inkt op chemische basis. Ze zijn ook 100% vegan.

Kortingsactie voor hetkanWEL-lezers

Speciaal voor hetkanWEL-lezers heeft Marie een actie op touw gezet. Met de kortingscode HKWMarie22 krijg je 20 procent korting op haar prachtige foto’s van het Nederlands kustgebied. Geprint op duurzaam papier, met duurzaam inkt en een baklijst van verantwoord hout. Van elke foto worden maar 30 Fine Art Prints afgedrukt, inclusief certificaatnummer. De actie is geldig t/m eind februari en kan je bestellen via haar site: marievanderheijden.com Wij dachten zelf: leuk cadeau voor Valentijn of gewoon zo.

Tip: als je de print voor Valentijnsdag echt in huis moet hebben, is het in verband met corona handig om vandaag al je bestelling te plaatsen. Kan je iets langer wachten, dan kan je nog t/m eind februari een bestelling plaatsen met de kortingscode.   

Copyright van de foto’s ligt bij Marie van der Heijden

Over de schrijver