Uniek project: een tiny house huren in ruil voor vrijwilligerswerk

Begin deze zomer kwam Binckhorst in Rosmalen met een opmerkelijk initiatief. Er werden drie tiny houses op het terrein gezet waar zo’n 250 mensen met een beperking wonen. Deze tiny houses worden verhuurd aan mensen zónder beperking, die in ruil daarvoor vrijwilligerswerk doen op het terrein. Een uniek project waar zo’n twintig mensen zich voor aanmeldden. Inmiddels hebben de drie uitverkorenen hun intrek genomen in de huisjes.

Samenwonen

Het gegeven dat mensen met een beperking middenin de maatschappij moeten wonen, is natuurlijk niet nieuw. Meestal betekent dit in de praktijk dat zij in de stad gaan wonen in plaats van op een apart terrein. Andersom gebeurt eigenlijk bijna nooit. “Het is een ideale manier om mensen zonder beperking te laten leven met mensen met een beperking,” vertelt Stijn van Kreij van Cello, waar Binckhorst onder valt, aan Omroep Brabant.

Niet gratis

De tiny houses zijn overigens niet gratis. Er moet gewoon huur betaald worden, maar in ruil daarvoor woon je wel middenin het bos. “Het is heerlijk buiten wonen,” zegt Leny tegen Omroep Brabant. Ze is in juni samen met haar twee katten en hond naar één van de drie tiny houses verhuisd. “Als ik de hond ga uitlaten, hoef ik alleen maar de achterdeur uit te stappen en ik sta in het bos.” Net als vele tiny house bewoners vindt ook zij dat we veel te veel spullen hebben. “Ik heb veel weggegooid om hier te kunnen wonen en nu heb ik nog teveel.” Haar tiny house is 39m².

Wonen op een klein oppervlak

Het ontwerp van tiny houses is vaak zo dat je op zo weinig mogelijk oppervlakte toch zoveel mogelijk spullen kwijt kan. Zo zijn er bijvoorbeeld lades en kastjes te vinden onder de traptreden, die leiden naar een loft waar je kan slapen. Daaronder bevindt zich vaak een keukentje en een badkamer.
De digitalisering van onze maatschappij zorgt er natuurlijk ook voor dat we minder fysieke spullen hebben: kasten vol met Cd’s of boeken zijn niet meer nodig. Maar het voortdurend kopen van nieuwe spullen gaat steeds meer mensen tegenstaan. Consuminderen en ontspullen zijn niet voor niets trends, die de afgelopen jaren sterk in opkomst zijn. We hebben liever minder spullen waar we meer voor betalen, maar die wel duurzaam en eerlijk geproduceerd zijn: 35% van de Nederlanders is hier al toe bereid.
Het feit dat het aantal eenpersoonshuishoudens in 2017 al 40% was en volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek tot 2045 alleen maar blijft stijgen, zorgt er ook voor dat tiny houses en micro-appartementen steeds populairder worden.

Samen in de buurt

Het project in Rosmalen gaat natuurlijk over veel meer dan alleen klein wonen. Stijn van Kreij zocht een manier om meer verbinding te krijgen tussen de mensen, die op Binckhorst wonen en de ‘buitenwereld’. “Binckhorst is een openbaar terrein, maar toch komen hier maar weinig mensen naar toe,” zegt hij tegen Omroep Brabant. “Daar wil ik verandering in aanbrengen. Ik hoop dat andere zorginstellingen dit voorbeeld volgen.”
Meer informatie over dit project vind je hier. Het hele artikel van Omroep Brabant (inclusief video) kan je hier bekijken. We horen graag wat je van dit initiatief vindt.

Over de schrijver

3 gedachten over “Uniek project: een tiny house huren in ruil voor vrijwilligerswerk”

  1. Pingback: 2,3 miljoen zonnepanelen erbij in Nederland - hetkanWEL

  2. Een heel goed initiatief, alleen vind ik dat in ruil voor het werk dat je verricht, de huur wel weggelaten had mogen worden. In de uren dat je vrijwilligerswerk doet, kun je niet werken en dus geen geld verdienen om de huur te betalen.

Reacties zijn gesloten.