Universiteit maakt natuurlijke kleding met zonnepanelen

Colorado State University
Colorado State University

Studenten aan de Colorado State University zijn er in geslaagd draagbare en trendy kleding te maken met geïntegreerde zonnepanelen. En de kleding is nog gemaakt van natuurlijke vezels ook. De studenten hadden zichzelf ten doel gesteld een oplossing te vinden voor mensen die op zoek zijn naar buitenkleding van goede kwaliteit waarmee ze ook energie op kunnen wekken om bijvoorbeeld een MP3-speler te laten draaien. De Environmental Protection Agency gaf hiervoor een subsidie van $15.000.

Twee soorten vervuiling tegengaan
De kleding moest voldoen aan verschillende eisen en de vervuiling van de energie- en kledingindustrie tegengaan. Dat begint bij het kiezen van de juiste materialen. Dankzij nieuwe technologische ontwikkelingen kunnen natuurlijke vezels als katoen en linnen ook goed verwerkt worden in outdoorkleding en is het niet nodig om  petroleumgebaseerde stoffen te gebruiken. De geïntegreerde zonnepanelen moeten het gebruik van batterijen verminderen.
Praktisch ontwerp
Het is niet voor het eerst dat kleding met zonnepanelen gemaakt wordt. Tot nu toe was dergelijke kleding echter niet praktisch of niet mooi. De ontwerpen van de studenten zijn beiden. De ontwerpen zullen later dit jaar tijdens het National Sustainable Design Expo in Washington, D.C. aan het publiek gepresenteerd worden. Dan wordt besloten of er meer geld wordt vrijgemaakt om de kleding ook daadwerkelijk op de markt te brengen.
Bron: Treehugger
Lees ook:
Peilingen tonen zonnige uitkomst voor groene coalitie
KitchenHugs: de webshop waar zelfs boterhamzakjes duurzaam zijn
Getinte ramen leveren zonne-energie