5 leuke upcycle ideeën voor je eigen huis

Door upcycling voorkom je dat oude spullen op de afvalhoop belanden. Het verschil met recycling is namelijk dat niet alleen de grondstof wordt hergebruikt, maar het hele product een tweede leven krijgt. En het is nog leuk om te doen ook! De mogelijkheden voor originele en unieke creaties zijn eindeloos. Gebruik je eigen fantasie of laat je inspireren door deze vijf DYI upcycle ideeën.

1. Lamp van een vergiet

Een vergiet geef je makkelijk een tweede leven als lamp in retrolook. De gaatjes in het vergiet zorgen voor een verrassend lichteffect. Plak eerst een stuk tape op de achterkant van het vergiet. Door hier diagonale lijnen op te tekenen, kun makkelijk precies het midden bepalen. Met een boormachine maak je in dit midden een gaatje. Zorg dat deze groot genoeg is zodat het snoer erdoorheen past. Verwijder vervolgens de tape en trek het snoer van de fitting erdoor. Tadaa, je eigentijdse en sfeervolle verlichting is klaar. Met spatwaterdichte wandcontactdozen kun je de lamp met een gerust hart in de keuken ophangen.

2. Mandjes van oude spijkerbroeken

Een oude spijkerbroek is perfect voor upcycling, zoals het maken van een nieuwe tas. En wist je dat je van de pijpen heel makkelijk een plantenbakje of mandje kunt maken? Super handig voor kleine rommeltjes in huis. Het enige dat je nodig hebt, is een kartonnen rondje als bodem. Keer de pijp binnenste buiten en naai de onderkant dicht. Vervolgens leg je het karton in de pijp met de goede zijde van de stof aan de buitenkant. Knip er een stuk af, afhankelijk van hoe hoog je het mandje wilt hebben. Rol tenslotte het uiteinde van de broekspijp met een brede rand een paar keer om. En klaar ben je!

3. Je persoonlijke geupcyclede klok

Eigenlijk kun je overal wel een klok van maken. Denk aan oude deksels, borden, platen of zelfs van een restant stuk laminaat. Je hebt hiervoor een los uurwerk nodig en tools zoals een watervaste stift, boormachine en schaar of zaag. Maak in het midden van het object een gaatje waar je het uurwerk kunt bevestigen. Draai vervolgens de wijzers vast. Schrijf tenslotte met watervaste stift de cijfers op de klok. Je kunt ook alleen de kwarturen uitschrijven, in combinatie met getekende streepjes voor de rest van de tijdsaanduiding.

4. Wat je kunt doen met een oude stoel

Heb je een krakkemikkige stoel staan die zijn beste tijd heeft gehad? Gooi ‘m niet weg maar maak een leuke dressboy voor aan de muur van je slaapkamer. Zaag de stoel hiervoor doormidden, waarbij je de rugleuning en achterste twee poten overhoudt om op te hangen. Je kunt natuurlijk ook de gehele stoel gebruiken. Wanneer je de stoel ondersteboven hangt, kun je onderaan kleding of handdoeken aan de rugleuning hangen. De bovenkant (dus eigenlijk de onderkant van de zitting) gebruik je als plankje voor je sieraden of zet er een mooie lamp op.

5. Van oude shirts naar kussen tot planthanger

Je textielafval verminderen, is door het veelzijdige hergebruik van oude kleding heel simpel. Zo kun je van oude t-shirts ontzettend veel maken. Het makkelijkst is door ze te gebruiken als stofdoeken of inpakpapier. Ook heb oude shirts in een handomdraai omgetoverd tot kussenhoesen. Dit geeft een persoonlijke en unieke touch in je interieur. Het enige dat je hoeft te doen is de t-shirts in vierkante of rechthoekige stukken te knippen en vervolgens de de randen dicht te naaien. Tip: gebruik een borstzakje als houder voor je afstandsbediening.

Of maak je eigen plantenhangers door stroken textiel in drie verschillende touwen te vlechten. Vervolgens knoop je deze vlechten in een mooi patroon samen, tot je een eindresultaat hebt waar je je pot in kunt hangen. Deze hang je aan het plafond, muur of ook leuk; aan een tak uit de tuin. Op internet vind je veel meer voorbeelden waarbij je oude shirts kunt hergebruiken, zelfs als je geen crea bea bent.

Upcycling is een perfecte manier om creatief bezig te zijn, waarbij je ondertussen ook nog bijdraagt aan een duurzamere levensstijl. Verfraai je interieur met unieke en milieuvriendelijke creaties door oude voorwerpen om te toveren in iets nieuws!

Over de schrijver