Staand werken doe je zo!

Ben jij vaak in de weer met stapels boeken, zodat je computer hoger staat? Maarten ten Holt en Pepijn Rooijens zien steeds vaker dat mensen de gekste capriolen uithalen voor een staande werkhouding, zoals een stoel omgekeerd op het bureau plaatsen. Dat moet anders, dachten ze. Met Upstaa bieden zij een standaard voor op je bestaande bureau. Vaarwel, stapel boeken! HetkanWEL sprak met Maarten en Pepijn.
Maarten en Pepijn hebben alle mogelijke opties voor staand werken bekeken. Pepijn: “Dik, dun, groot, lang, stevig, wiebelig, van hout en van plastic, maar achter de meesten zouden we zelf niet willen staan!” Het is uiteindelijk een standaard geworden dat bestaat uit vier onderdelen die je zonder lijm of schroeven in elkaar steekt. “Daardoor kan je heel makkelijk van hoogte wisselen”, aldus Pepijn.

Verschillende houtsoorten

Een Upstaa (standaard) wordt in drie verschillende houtsoorten gemaakt. “Berken multiplex, bamboe en notenhout. Je kunt zelf de kleur kiezen: zwart, wit, blauw, geel, rood, berkenhout, bamboe en walnotenhout.” De mannen werken met een kleine voorraad en produceren zo efficiënt mogelijk uit de platen hout die zij gebruiken. “We gebruiken bovendien alleen hout uit de gecontroleerde bosbouw en weren plastic in ons productieproces.”
Upstaa

Gevolgen van zitten

Volgens Maarten en Pepijn is het goed voor je om regelmatig van positie te veranderen en niet te lang te zitten als je werkt. “Het belemmert de doorbloeding in je benen en armen en kan op den duur klachten veroorzaken aan je spieren, botten en weefsel. Uit onderzoek blijkt dat mensen die meer dan 8 uur per dag zitten, 10 tot 27 procent meer kans hebben op eerder sterven.” Het is dan ook de bedoeling dat Upstaa bijdraagt aan een cultuuromslag bij bedrijven. Maarten: “We willen meer mensen fan maken van staand werken, want we merken dat het nu vaak nog gek gevonden wordt.” Volgens de mannen is het slim om langzaam te wennen aan staand werken. “Je kunt bijvoorbeeld beginnen met staand je inkomende mails beantwoorden en het zo stap voor stap uitbreiden.”

Toekomst

Maarten en Pepijn zien graag dat Upstaa in de toekomst (rustig) doorgroeit. “We leveren al aan de landen om ons heen, maar zouden graag in Duitsland, Scandinavië, Frankrijk en België willen groeien.” Maar dat niet alleen, de compagnons zijn aan het onderzoeken of de Upstaa ook van gerecycled of circulair materiaal gemaakt kan worden. “Dat zou echt een kick zijn!”

Over de schrijver