Zuiderveld in Nijmegen is het eerste urban ecodorp van Nederland

Deze winter trekken de bewoners al in hun huis, terwijl de eerste paal pas vorige week de grond in ging. Urban ecodorp Zuiderveld in Nijmegen werd binnen 3,5 jaar gerealiseerd, een record als je het vergelijkt met andere ecodorpen. “We zochten de samenwerking op met woningbouwvereniging Talis, waardoor het sneller kon,” vertellen Koen de Kruif en Marian Aarts, die met de Coöperatieve Vereniging Ecodorpen Gelderland (CVEG) aan de wieg stonden van Zuiderveld. “Normaal heb je een lange adem nodig voor het realiseren van een ecodorp.”

Urban ecodorp

“In Wenen staat een oud flatgebouw van zeven verdiepingen met een binnentuin: dat is in z’n geheel een urban ecodorp geworden. In Nederland bestond zoiets nog niet. Nijmegen krijgt nu de eerste in de nieuwbouwwijk Zuiderveld. Eén van de kavels, aan de rand van de wijk, is van woningbouwvereniging Talis. Zij vonden het een mooi idee om hier sociale huurbouw te realiseren voor een groep te laten wonen. Je moet een urban ecordorp dan ook meer zien als een gemeenschap binnen een wijk dan als een losstaand dorp, zoals Boekel.”

Ecodorp Zuiderveld

“Het ecodorp moet echt een onderdeel worden van de wijk. Verbinding is het sleutelwoord voor ons, met duurzaamheid, zorg en noaberschap als belangrijke pijlers. Dat is waar mensen nu behoefte aan hebben. Ook jongeren, want die leven in een maatschappij waar ze zich alleen een ongezien voelen.”

“Zuiderveld bestaat uit 46 wooneenheden waar zo’n 60 tot 65 volwassenen komen te wonen en zo’n 20 kinderen. Al worden dat er meer, want er zijn er nog een paar onderweg. De huizen van het ecodorp zijn niet helemaal biobased, omdat we met prefab woningen aan de slag moesten. Anders werd het onbetaalbaar. Maar het beton is voor 30% herbruikbaar, de dakisolatie is gemaakt van gebruikte spijkerbroeken en de muren worden gemetseld van afgekeurde bakstenen. Die worden met kalkmortel gevoegd, zodat het afbreekbaar en herbruikbaar is. Verder komen er trippelglas ramen en eigen zonnepanelen en zijn de woningen energiezuinig.”

Urban Ecodorp Zuiderveld

 

Gemeenschappelijk

“Er komt ook een gemeenschapshuis van ongeveer 200 m2 met een grote gezamenlijke keuken en huiskamer. Er komt een gemeenschappelijke badkamer met een ligbad en sauna, voor als je een keer iets luxer wil dan de kleine badkamers in de huizen. En er is een logeerruimte. Verder komen hier een aantal gemeenschappelijke wasmachines te staan, al heeft elk huis wel een eigen aansluiting voor als je toch liever thuis je wasjes draait.”

“Er is ook een gemeenschappelijke berging. Dat had nog wat voeten in de aarde, omdat de Nederlandse wet voorschrijft dat iedere woning recht heeft op zoveel meter eigen opslagruimte. Maar je kan veel meer met 160 m2 berging dan met allemaal losse schuurtjes. Misschien komt er wel een atelier in bijvoorbeeld. We gaan het zelf, met alle bewoners, van gerecyclede materialen.”

Urban Ecodorp Zuiderveld

De tuin

“Er komt ook een eigen binnentuin en we mogen gebruik maken van de naastliggende grond van de gemeente. We hebben dan zo’n 7.000 m2 tuingrond in ons beheer. Omdat we met een archeologisch veld zitten en de entree zijn van de wijk, mogen we er niet alles mee doen wat we willen. Geen voedselbos bijvoorbeeld. Maar wel een moestuin. Wij houden van permacultuur en willen zoveel mogelijk biodiversiteit creëren. We willen de andere wijkbewoners graag betrekken met het zaaien, planten en oogsten. Op die manier maken we weer die verbinding waar we naar op zoek zijn.”

Zou jij in een woongemeenschap of (urban) ecodorp willen wonen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

42 gedachten over “Zuiderveld in Nijmegen is het eerste urban ecodorp van Nederland”

  1. In Eindhoven zijn we met iets vergelijkbaars bezig! Een ontwikkeling ism woningcoop en gemeente van een wijkje in een stadswijk. Niet landelijk maar in de stad, met ca 40 woningen, grote gedeelde tuin van 3000m2. Duurzaam en delen; er zijn nog plekken vrij. Is kopen, niet huren.

  2. Prachtig initiatief, ik ben zeker geïnteresseerd, , en wil graag meer informatie over het project in Nijmegen. Is er ook een ecodorp bij amsterdam in de buurt?

      1. Fijn om zo in verbinding te wonen, iik ben heel geīnteresseerd en wil graag bij jullie aansluiten. Hebben jullie een open dag of een andere vorm voor meer informatie?
        Ik ga iig Gen-NL bekijken. Tot ziens!

  3. Absoluut! Spreekt mij enorm aan. Samen met mijn vriend Richard en mijn vader (ik ben zijn mantelzorger) zou ik graag in een groene, duurzame en sociale gemeenschap wonen, werken en leven. Zelf wonen we nu in een Tiny house in Limburg en we zijn met 3 gemeentes in gesprek om iets vergelijkbaars van de grond te krijgen. Gemeentes zijn absoluut enthousiast, maar er is nog niks concreets. Tips en hulp zijn altijd welkom. Contact me gerust en kijk op mn website Joy en Ginger (punt) nl (/) toekomstdroom

  4. Lijkt mij een mooi project voor Provincie Zeeland. Nijmegen is te ver weg.

    Ook benieuwd of er gehuurd kan worden door alleenstaanden.

    1. Wij hebben ruim 50% alleenstaanden, veel met kinderen (totaal nu 22 kinderen, still counting). Deze week zijn wel de laatste woningen toegewezen. We werken aan meer locaties, maar dat duurt wel nog een tijdje

  5. iK ZOU GRAAG IN EEN ECODORP WILLEN WONEN MET MIJN MAN, NU ONZE KINDEREN HET HUIS UIT ZIJN. Wij leven al 20 jaar zo milieu vriendelijk als mogelijk, ook met onze kinderen. Ook hebben wij 4 jaar in Zweden gewoond waar wij ook veel recycle ideeen hebben opgedaan.
    Nu onze kinderen uit huis zijn willen wij ons leven nog meer wijden aan het milieu en dit graag samen doen met andere mensen!

    1. Kijk maar eens op onze website. We werken naast Nijmegen nog aan meer lokaties. In Wageningen of Heteren. we zien je graag met ons mee doen

  6. Voor iedereen die geïnteresseerd is om mee te werken aan de ontwikkeling van een ecodorp van de vereniging ecodorpen Gelderland: neem contact op met info(a)cveg.nl. Vanaf december is het ecodorp Zuiderveld in Nijmegen bewoont, en ergens in het voor jaar zijn alle huizen bewoond. We zijn nu al bezig met het ontwikkelen van een twee locatie.

  7. Gaaf, lijkt me zeker wat. Vraag me wel vaak af of het ook realiseerbaar is al alleenstaande. Zit nu in sociale huurwoning of dat je echt een zak geld moet hebben om daar te kunnen wonen.

    1. IN nijmegen bouwen we aan een sociaal huur project. In al onze projecten die we nog van plan zijn te gaan doen zal ook sociale huur gebouwd worden. [maar als je eenzak geld hebt, mag dat ook]

Reacties zijn gesloten.