Zuiderveld in Nijmegen is het eerste urban ecodorp van Nederland

Deze winter trekken de bewoners al in hun huis, terwijl de eerste paal pas vorige week de grond in ging. Urban ecodorp Zuiderveld in Nijmegen werd binnen 3,5 jaar gerealiseerd, een record als je het vergelijkt met andere ecodorpen. “We zochten de samenwerking op met woningbouwvereniging Talis, waardoor het sneller kon,” vertellen Koen de Kruif en Marian Aarts, die met de Coöperatieve Vereniging Ecodorpen Gelderland (CVEG) aan de wieg stonden van Zuiderveld. “Normaal heb je een lange adem nodig voor het realiseren van een ecodorp.”

Urban ecodorp

“In Wenen staat een oud flatgebouw van zeven verdiepingen met een binnentuin: dat is in z’n geheel een urban ecodorp geworden. In Nederland bestond zoiets nog niet. Nijmegen krijgt nu de eerste in de nieuwbouwwijk Zuiderveld. Eén van de kavels, aan de rand van de wijk, is van woningbouwvereniging Talis. Zij vonden het een mooi idee om hier sociale huurbouw te realiseren voor een groep te laten wonen. Je moet een urban ecordorp dan ook meer zien als een gemeenschap binnen een wijk dan als een losstaand dorp, zoals Boekel.”

Ecodorp Zuiderveld

“Het ecodorp moet echt een onderdeel worden van de wijk. Verbinding is het sleutelwoord voor ons, met duurzaamheid, zorg en noaberschap als belangrijke pijlers. Dat is waar mensen nu behoefte aan hebben. Ook jongeren, want die leven in een maatschappij waar ze zich alleen een ongezien voelen.”

“Zuiderveld bestaat uit 46 wooneenheden waar zo’n 60 tot 65 volwassenen komen te wonen en zo’n 20 kinderen. Al worden dat er meer, want er zijn er nog een paar onderweg. De huizen van het ecodorp zijn niet helemaal biobased, omdat we met prefab woningen aan de slag moesten. Anders werd het onbetaalbaar. Maar het beton is voor 30% herbruikbaar, de dakisolatie is gemaakt van gebruikte spijkerbroeken en de muren worden gemetseld van afgekeurde bakstenen. Die worden met kalkmortel gevoegd, zodat het afbreekbaar en herbruikbaar is. Verder komen er trippelglas ramen en eigen zonnepanelen en zijn de woningen energiezuinig.”

Urban Ecodorp Zuiderveld

 

Gemeenschappelijk

“Er komt ook een gemeenschapshuis van ongeveer 200 m2 met een grote gezamenlijke keuken en huiskamer. Er komt een gemeenschappelijke badkamer met een ligbad en sauna, voor als je een keer iets luxer wil dan de kleine badkamers in de huizen. En er is een logeerruimte. Verder komen hier een aantal gemeenschappelijke wasmachines te staan, al heeft elk huis wel een eigen aansluiting voor als je toch liever thuis je wasjes draait.”

“Er is ook een gemeenschappelijke berging. Dat had nog wat voeten in de aarde, omdat de Nederlandse wet voorschrijft dat iedere woning recht heeft op zoveel meter eigen opslagruimte. Maar je kan veel meer met 160 m2 berging dan met allemaal losse schuurtjes. Misschien komt er wel een atelier in bijvoorbeeld. We gaan het zelf, met alle bewoners, van gerecyclede materialen.”

Urban Ecodorp Zuiderveld

De tuin

“Er komt ook een eigen binnentuin en we mogen gebruik maken van de naastliggende grond van de gemeente. We hebben dan zo’n 7.000 m2 tuingrond in ons beheer. Omdat we met een archeologisch veld zitten en de entree zijn van de wijk, mogen we er niet alles mee doen wat we willen. Geen voedselbos bijvoorbeeld. Maar wel een moestuin. Wij houden van permacultuur en willen zoveel mogelijk biodiversiteit creëren. We willen de andere wijkbewoners graag betrekken met het zaaien, planten en oogsten. Op die manier maken we weer die verbinding waar we naar op zoek zijn.”

Zou jij in een woongemeenschap of (urban) ecodorp willen wonen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

42 reacties op “Zuiderveld in Nijmegen is het eerste urban ecodorp van Nederland”

 1. Prachtig zo’n wijk. Mogen er veel meer van komen wat mij betreft. Iets kleinschaliger zou mijn voorkeur hebben., maar dit oogt ook fantastisch!! Of een plan met tijdelijke en of verplaatsbare woningen zoals de Mhome’s of dergelijke lijkt me ook geweldig.

  1. Ons zuiderveld is ook een voorbeeld dat een grootschaliger, duurzamer en leefgemeenschappelijk bouwproject mogelijk is, zelfs met een traditionele aannemer.
   Andere plannen zijn wellicht kleiner, maar we willen wel minimaal 35 woningen.

    1. Heel tof! Ik wil graag mijn masterscriptie doen over self-sustainable communities. Door de coronacrisis moet mijn participerende onderzoek in eigen land plaatsvinden. Mochten jullie open staan voor een culturele antropologie student die zo’n 3 maanden deel uitmaakt van de community, meedraait, observeert en een tof rapport schrijft zodat meer mensen deze initiatieven kunnen beginnen, neem dan graag contact met me op!

 2. ik zou er zeker willen wonen ja, maar om nu helemaal te moeten verkassen naar Nijmegen, leuke plaats hoor, heb er nog gewoond. Maar ik zou liever zoiets willen zien in Zeeuws-Vlaanderen, waar ik nu woon

Reacties zijn uitgeschakeld.