Wil jij ook op kleine schaal je eigen groenten, vruchten en kruiden verbouwen, maar weet je niet hoe? Wil je voedselverspilling tegengaan of je gft-afval zelf composteren? Dan kun je straks terecht bij de Urban Food Garden. De Urban Food Garden wordt een circulaire voedingseducatie hub waar je trainingen en cursussen kunt volgen, andere liefhebbers van moestuinieren kunt ontmoeten en ervaring kunt opdoen. Kunstenaar en sociaal ondernemer, Naleye S Buddista ontwikkelt dit idee.
Naleye S Buddista is upcycled kunstenaar en installatie ontwerper, bekend van zijn interieur- en gebruiksvoorwerpen van gebruikte materialen. Daarnaast is hij sociaal conceptontwikkelaar, waarbij duurzaamheid, medemenselijkheid en het faciliteren van ontmoetingen tussen mensen altijd centraal staat. Zo ook in het idee voor de ‘Urban Food Garden’.
Heel Nederland aan het moestuinieren
“Ik heb een droom om heel Nederland aan het moestuinieren te krijgen. Niet alleen, maar samen. Hoe meer mensen zelf hun voedsel verbouwen, fermenteren en composteren, hoe beter het is voor het milieu. Dit draagt namelijk bij aan korte voedselketens, maar ook aan meer bewustzijn rondom gezonde en duurzame voeding. Het mooie is, dat veel mensen best zelf (een deel van) hun voedsel willen verbouwen, maar niet weten hoe. Om ze daarbij te helpen, starten we de Urban Food Garden.”
“Mensen willen wel hun eigen voedsel verbouwen, maar weten vaak niet hoe.”
Een voedingseducatie hub
“De Urban Food Garden is een educatie hub in een grote tuinkas. In de kas gaan we workshops en bijeenkomsten organiseren voor iedereen die zijn eigen groenten, fruit en kruiden wil verbouwen. Daarnaast besteden we aandacht aan het voorkomen van voedselverspilling – bijvoorbeeld door een cursus fermenteren – en het composteren van afval. We hebben ook plannen om mensen uit heel Nederland op te leiden tot expert op deze gebieden. Met deze kennis, kunnen zij een Urban Food Garden starten in hun eigen regio. Zo hopen we het concept door heel Nederland uit te rollen.”
Samen eten verbouwen en opeten
Het idee erachter is dat je je eigen voedsel in de kas niet alleen verbouwt om te eten, maar ook om gezond te blijven en gelijkgestemden te ontmoeten. “Als mensen samen tuinieren en samen eten, krijgen ze een gevoel van samenhorigheid en dat gaat stress en eenzaamheid tegen, de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid
Een mini-tuincentrum en horecagelegenheid
“In de kas komt ook een kleine horecagelegenheid en een mini tuincentrum waar je stekjes, planten en alles wat je nodig hebt voor je moestuin balkon en daktuin kunt kopen. De plek wordt vrij toegankelijk voor iedereen die meer over het verbouwen van voedsel wil leren of gewoon even wil rondkijken.” Naleye is in gesprek met de stichting Tolhuistuin in Amsterdam-Noord om daar de eerste kas te plaatsen.”
Vruchtbare compost
Achter het restaurant ligt een grote parkeerplek, die niet gebruikt wordt. Voor de Tolhuistuin is deze circulaire food educatie hub een verrijking. Het organisch afval van het Café-restaurant van de Tolhuistuin is vruchtbare compost voor onze moestuin. In die moestuin kweken wij verse groenten en kruiden. Deze producten kunnen de Tolhuis chefs verwerken in lekkere biologische gerechten.
Ook de koffiedrap van het restaurant krijgt in de kas een tweede leven als broedgrond voor oesterzwammen. Deze zwammen zijn perfect voor vegetarische kroketten, bitterballen, hartige taarten en lekkere soep. Zo draagt de samenwerking bij aan de levendigheid in de buurt en het circulaire karakter van de Tolhuistuin.”
Schrijf je in voor de Anders Eten Maand Wil je meer weten over gezonde voeding. Voor jou en voor de planeet? Schrijf je dan in voor de Anders Eten Maand. Tijdens de Anders Eten Maand delen we van 1 tot en met 31 oktober via een speciale nieuwsbrief elke week informatie en interviews met inspirerende gamechangers in de voedingsindustrie. Denk aan boeren, producenten van duurzame voedingsmiddelen, influencers, koks en ‘gewone’ mensen die het roer omgooiden. Inschrijven is gratis en de speciale nieuwsbrief stopt automatisch aan het einde van de maand.
Een living lab
Het concept van de Urban Food Garden spreekt ook het AMS (Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions) aan. Zij hebben interesse om de Urban Food Garden als Living Lab te gebruiken om duurzame innovaties in de praktijk uit te proberen en zo bij te dragen aan de missie van beide organisaties: het vergroenen en verduurzamen van de stad.”
Nieuwe technieken uittesten
“Praktisch gezien wordt het een plek om nieuwe technieken uit te testen, zoals het composteren van organisch afval in een speciale machine, het duurzaam opwekken van energie met flexibele zonnepanelen, of het opvangen en verwerken van hemelwater en urine. Maar tegelijkertijd is de sociale component net zo belangrijk. We denken groot, maar handelen lokaal en onafhankelijk. Zo bouwen we aan een laagdrempelige beweging waarmee een duurzame voedselketen binnen handbereik komt.
Naleye is heel benieuwd wat voor soort opleiding, training of cursus jij zou willen volgen. Laat je het ons weten door onderstaande enquête in te vullen? En wil je meer weten over de Urban Food Garden? Of er een bijdrage aan leveren? Neem dan contact op met Naleye.
Maak uw eigen enquête voor feedback van gebruikers