Zo begin je je eigen urban jungle

Steeds meer Nederlanders kiezen voor meer groen in hun huis: woonkamers, slaapkamers en keukens worden massaal omgetoverd tot een ware urban jungle. Hierbij geldt het mantra: “des te meer planten, des te beter” en dat is eigenlijk helemaal zo slecht nog niet. Groen maakt gelukkig en een groot aantal kamerplanten zuiveren de lucht in je woning en dat is goed voor je gezondheid. Wil je zelf een urban jungle beginnen? Dan kun je met deze tips aan de slag en heb je in no time resultaat.

Een goede plantencollectie

Een urban jungle wordt niet voor niets een jungle genoemd: het gaat hierbij namelijk niet om één of twee plantjes, maar om een verzameling van tientallen planten. Tegenwoordig scoor je op diverse plekken gemakkelijk verschillende soorten planten. Je kunt in het tuincentrum terecht, een abonnement nemen op een plantenservice, maar zelfs in de supermarkt of interieurwinkel vind je mooie exemplaren.
Wat ook heel leuk is om eens op te zoeken is een zogeheten plantenbieb. Dat zijn kleine kraampjes en kastjes op straat waarin je planten en stekjes kunt ruilen of gratis kunt pakken. Start met twee grote en kleine planten en schaf wat hangplanten aan voor extra volume. Monstera, Goudpalm, Bananenplant en Palmlelie zijn goede grote planten.

Mix meerdere hangplanten verspreid in huis

Een urban jungle is niet compleet zonder meerdere hangplanten in je woning. Het voordeel van een hangplant is dat je er zoveel als je wilt op kunt hangen zonder dat je er last van hebt. Een hangplant staat namelijk nooit in de weg! Maak een reling boven de vensterbank waar je planten aan kunt hangen of spijker een paar planken in de muur waarop je een plant met lange hangende bladeren kunt zetten. Doe dit boven een paar grote planten om op die manier dat echte jungle-effect te krijgen.
De Rhipsalis Paradoxa en de Scindapsus Spikkel zijn prachtige hangplanten om mee te beginnen. Zij passen goed bij ieder interieur en geven je ruimte direct een groene boost geven. Ook de Hedera Helix Wonder is een mooi groen plantje die perfect staat in je eigen urban jungle. Extra tip: kies voor potten en details in aardse kleuren zodat het geheel volledig jungle aandoet.

Luchtzuiverende planten in je urban jungle

Luchtzuiverende planten mogen ook niet ontbreken in een urban jungle. Kamerplanten die deze functie hebben zorgen er dagelijks voor dat de CO2 in een binnenruimte omgezet wordt in zuurstof. Ook dienen ze als een soort natuurlijke luchtverfrissers, omdat ze vieze luchtjes in je woning kunnen afbreken. Met dit soort planten zorg je voor een gezondere leefomgeving in je woning. Dat is weer van invloed op je energie en productiviteit. Ideaal nu we met z’n allen veel vanuit huis moeten werken. Uiteraard zorgen dit soort planten ook voor de nodige sfeer en rust in een ruimte.
Wanneer je op zoek bent naar een kamerplant die luchtzuiverend is, zul je merken dat er een groot aanbod te vinden is. Wat goed is om te weten, is dat vrijwel alle hangplanten luchtzuiverend zijn. De planten die we hierboven beschreven, kun je dus goed gebruiken als luchtzuiverende kamerplant. Een van de beste staande planten met deze positieve eigenschap is de Lepelplant. Ook kun je gaan voor andere groene toppers, zoals de Vioolplant en de Goudpalm.

Maak een kraamkamer voor je babyplanten

Heb je eenmaal een goed begin met een urban jungle in huis dan is de kans klein dat je nog anders wilt. Al die planten staan hartstikke gezellig en bieden zoveel pluspunten, maar je moet ze natuurlijk wel goed verzorgen. Naarmate je je planten hebt, zul je merken dat er een aantal planten is dat baby’s maakt. Dit herken je als nieuwe plantjes of als zogeheten stekjes die uit de plant groeien. Het is bijna zonde om hier niets mee te doen, want op die manier kun je je urban jungle nóg groter maken. Per plant verschilt het wel hoe je de plant moet stekken; het is aan te raden om je goed in te lezen voordat je begint met stekken.
Richt voor jezelf een kraamkamer of een werkblad in waar je je planten kunt stekken. Een van de planten waarmee je eenvoudig kunt beginnen, is de Monstera. Een Monstera stekken is niet heel moeilijk. Het is van groot belang dat je een stek van een Monstera opbindt aan een zogeheten stok van mos. Mos is belangrijk voor de luchtwortels van de Monstera. Bij ieder stekje werkt dit anders. Zorg in ieder geval altijd voor de juiste gereedschap, zoals een goede schaar, goede potgrond en veel geduld.
Heb je zelf nog tips? Laat het ons weten.

Over de schrijver