De Urban Tree Village: wonen in een verticaal en duurzaam dorp in de stad

We willen allemaal het liefst groen, duurzaam en sociaal wonen. Sommige mensen ver weg van de stad, midden in de natuur. Anderen liever in een stad. Zo ook kunstenaar en bedenker van de Urban Tree Village, Naleye Buddista. Hij ontwikkelt een verticaal en duurzaam dorp in Amsterdam en vertelt hierover aan hetkanWEL.

Duurzaamheid zit in het DNA van Naleye. Als kunstenaar is hij bekend van zijn interieur- en gebruiksvoorwerpen van gebruikte materialen. Ontwerpen die niet alleen mooi zijn, maar ook een boodschap hebben om zuinig om te gaan met de planeet.

Projectontwikkeling ‘out of the box’

Zijn werk viel op en was de aanleiding voor een bevriende projectontwikkelaar, om Naleye 15 jaar geleden te vragen als adviseur bij zijn bedrijf te komen werken. “Hij wilde dat ik met mijn kunstenaarsblik out of the box ging meedenken bij de ontwikkeling van nieuwe projecten.” En met Naleye’s inbreng werden gebouwen groener, duurzamer, socialer en inclusiever. “De focus lag niet alleen meer op het efficiënt verkopen of verhuren van vierkante meters, maar op het integreren van een project in een buurt of wijk.” Zo initieerde hij exposities in winkelcentra, bracht hij verschillende generaties bij elkaar door ontmoetingsplekken te creëren en zorgde hij er altijd voor dat mensen elkaar gingen ontmoeten.

Op een duurzame en sociale manier bouwen

“In die tijd deed ik veel ervaring op en maakte ik kennis met investeerders, architecten, bouwers en projectontwikkelaars. Van hen leerde ik hoe je op een duurzame en sociale manier kan bouwen. Traditioneel gezien wordt een project eerst ontworpen en gebouwd en betrekt de ontwikkelaar pas in een later stadium de kopers en huurders erbij. Hierdoor voelden zij zich vaak niet betrokken bij hun woning en dat leidde tot leegstand. Vandaag de dag – met het enorme woningtekort – kun je je dit niet voorstellen, maar zo’n 10 tot 15 jaar geleden hadden ontwikkelaars regelmatig moeite om bewoners te vinden.”

Een community bouwen

“Ik ontdekte dat een project veel succesvoller wordt, als je de nieuwe bewoners er vanaf het begin bij betrekt. Door ze te vragen wat ze willen en waar ze behoefte aan hebben. Denk aan de grootte van een appartement, de aanwezigheid van gemeenschappelijke ruimtes, meer groen of een werklounge en voedseltuin. En ook door uit te zoeken met wie ze willen samenwonen. Als mensen daarover mogen meedenken en -beslissen, ontstaat er een community, die uiteindelijk bijdraagt aan het woongenot van de bewoners en aan het succes van een project.”

Vanaf vandaag ligt ons tweede boek in de winkel: Anders wonen - inspirerende verhalen en tips van woonpioniers. Leuk cadeautje voor moederdag! Of gewoon als cadeautje voor jezelf natuurlijk. In het boek vind je de inspirerende verhalen van woonpioniers die op een andere manier zijn gaan wonen. In een yurt of een tiny house, een zelf gebouwd huis van stro of van autobanden vol aarde, in een eco-community of een wooncoöperatie in de stad, op het water of op tijdelijke grond. Verder vind je er achtergrondinformatie, tips en prachtige foto's van Marie van der Heijden. Bestel 'm nu!

Urban tree village: een verticaal en duurzaam dorp

Voor de projectontwikkelaar waar Naleye voor werkte, was deze aanpak uiteindelijk te tijdrovend. Hij onderschreef het belang van een community, maar in de praktijk was het te omslachtig om de community voor de bouw te organiseren. Bij Naleye begon het te kriebelen om een ‘perfecte’ plek te ontwikkelen. En daarom besloot hij het zelf te doen. Met alle kennis die hij had opgedaan en natuurlijk ook met hulp van zijn netwerk.

“In mijn hoofd ontwikkelde ik het concept voor een verticaal dorp midden in de stad. Helemaal duurzaam, circulair en met veel groen. Een gebouw van 25 verdiepingen met 200 appartementen, waar mensen van drie generaties gaan wonen, dat op zo’n manier is ontworpen dat de bewoners elkaar op een natuurlijke manier ontmoeten in de gangen en gemeenschappelijke ruimtes, maar zich ook kunnen terugtrekken in hun eigen woning. Het wordt een inclusieve wooncoöperatie, zonder winstoogmerk en daardoor betaalbaar voor iedereen.” Hij noemde het de Urban Tree Village.  

Shared living community

“Het idee is om een shared living community te ontwikkelen, waar de bewoners wasmachines, de gemeenschappelijke tuin, lounges, huishoudelijke apparaten, gereedschap en een aantal elektrische auto’s delen. En waar de bewoners een deel van hun voedsel op het dak van 400 m2 en op hun eigen balkon kunnen verbouwen. Maar heel belangrijk: óók een plek waar mensen voor elkaar zorgen. Net als in een ‘gewoon’ dorp.”

Architecten en bewoners haakten aan

Het idee raakte een gevoelige snaar bij mensen met wie Naleye het besprak. “Een architect van Space & Matter – o.a. bekend van de drijvende woonwijk Schoonschip in Amsterdam Noord – bood aan om het gebouw te ontwerpen. En op een organische manier klopten er mensen bij me aan, die in het ‘dorp’ wilden wonen.” Inmiddels heeft hij al geïnteresseerde bewoners voor 120 appartementen en dat aantal blijft groeien.

Een proeftuin voor innovaties

“Ook het AMS-instituut (Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions) hoorde van het plan en zag mogelijkheden om samen te werken. Het AMS richt zich op het verduurzamen van steden, door het gebruik van innovatieve oplossingen en ideeën. Zowel de Universiteit van Wageningen als de Universiteit Delft zijn aan het AMS-instituut verbonden en spraken de wens uit om de ‘Urban Tree Village’ als proeftuin te gebruiken een Living Lab. Bijvoorbeeld voor het opwekken van energie voor de transitie naar duurzame energie. Het verwerken van hemel- en afvalwater voor het ontwikkelen van een gesloten systeem – Circularity by Design. En bijvoorbeeld voor de productie van voeding, onder andere door vertical farming, tot het composteren van afval.”

Wachten op een goede locatie

En terwijl de architecten samen met Naleye aan het plan werken, wachten de leden van de community op dejuiste locatie in Amsterdam.  Er zijn maar een paar plekken waar hoogbouw is toegestaan; Buiksloterham, Buikslotermeerplein, Hamerkwarkier, Amstelkwartier en de Sluisbuurt. Maar er gaat een heel proces aan vooraf, om daar te mogen bouwen. Het positieve is dat de gemeente Amsterdam het oprichten van wooncooperaties stimuleert. Hopelijk kunnen ze Naleye ook helpen, maar tot de locatie bekend is, werkt hij aan het opbouwen van de community van toekomstige bewoners. Om samen met hen te bedenken hoe ze samen willen leven.

Wil je meer weten over de Urban Tree Village? Bezoek dan de website.

Lees ook: Dit verticale bos komt middenin het centrum van Utrecht. En: Stefano Boeri gaat een forest city bouwen in China.

Over de schrijver