Urgenda maakt energieneutraal wonen in één klap rendabel

Energieneutraal wonen
Bron: Urgenda
Het bouwen van energieneutrale woningen kostte tot nu toe tussen de €60.000,- en €70.000,- per woning. Een belangrijke reden waarom veel woningeigenaren aanhikken tegen deze stap. Maar Urgenda laat nu zien dat het bedrag fors omlaag kan. Uiteenlopende woningen blijken energieneutraal te maken voor een bedrag van €35.000,-. Daarmee is de terugverdientijd in één klap acceptabel.

Urgenda heeft vandaag de brochure Ons huis energieneutraal Praktijkvoorbeelden van bestaande woningen gelanceerd. Hierin laat de organisatie voor duurzaamheid en innovatie zien dat een doorsnee huis energieneutraal gemaakt kan worden voor maximaal € 35.000,-. Dat is het bedrag wat een gemiddeld Nederlands gezin in 15 jaar kwijt is aan energiekosten. Het is uniek in Nederland dat bestaande bouw voor dit bedrag energieneutraal gemaakt is.

Tijdens een event op Texel overhandigde Urgenda directeur Marjan Minnesma de brochure aan Jan Willem van de Groep, van de Energiesprong en de Texelse wethouder Eric Hercules.

“We spreken van een energieneutraal huis wanneer je alle energie die je nodig hebt in een jaar, zelf op je eigen perceel duurzaam opwekt”, vertelt Marjan Minnesma. Urgenda werkt concreet aan het verduurzamen van bestaande woningen en de transitie van fossiele energie naar duurzame energie. Dit betekent tevens dat fossiel aardgas uit de woningen verdwijnt en de huizen op verschillende manieren duurzaam verwarmd worden, onder andere met infraroodpanelen.

Voor elk huis een oplossing
De woningen variëren van kleine rijtjeshuizen tot vrijstaande stolpen en van monumenten tot twee-onder-een-kap-woningen. Voor elk huis is een oplossing bedacht die is toegesneden op het huis en zijn bewoners. De eerste huizen zijn gereed en verzameld in de brochure Ons huis energieneutraal Praktijkvoorbeelden van bestaande woningen

Lees ook:

Een energieneutraal huis van 130m2 bouw je voor €38.000

Over de schrijver

1 reactie op “Urgenda maakt energieneutraal wonen in één klap rendabel”

  1. Pingback: Zo snel mogelijk van het gas af, maar hoe?

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020