Brengt dit urinoir voor vrouwen een einde aan de lange plasrijen?

Het is alweer zo lang geleden, dat je bijna zou vergeten hoe het is om naar een festival te gaan. Of, om precies te zijn, hoe het is om in de rij te staan voor de wc op een festival, terwijl je knetter nodig moet plassen. Oefening baart kunst en dus had ik mijn eigen strategie uitgestippeld waarbij ik bij de minste aandrang naar de wc spurtte, want als je tot het laatste moment wachtte, werd het een drama. De Britse ontwerpers Amber Probyn en Hazel McShane hadden er genoeg van en ontwierpen daarom een nieuw damestoilet: de Peequal, oftewel een urinoir voor vrouwen.

Gelijke plasrechten

Peequal is natuurlijk een woordspeling is op ‘pee’ (plas) en ‘equal’ (gelijk) en vertaalt dus min of meer als ‘gelijke plasrechten’ (wat lang zo niet zo leuk klinkt als ‘peequal’, maar hey). Uit onderzoek blijkt namelijk dat Britse vrouwen gemiddeld 34 keer langer in de rij staan voor de wc dan mannen. Dat zal in Nederland niet heel veel anders zijn, vrees ik.

Dit komt onder andere, denk ik, omdat er bij vrouwen nou eenmaal meer bij komt kijken dan alleen de gulp open en dicht doen. En dan is er nog de kwestie dat vrouwen soms ongesteld zijn en ook dat kost tijd. Maar de voornaamste reden waarom wij vrouwen langer in de rij moeten staan, is omdat er over het algemeen veel minder wc’s zijn voor de dames dan urinoirs voor de heren. Sterker nog: in Groot-Brittannië staan er voor elk damestoilet 10 urinoirs voor mannen. Dat is natuurlijk oneerlijk en daarmee komen we weer terug bij de gelijke plasrechten.

Een urinoir voor vrouwen

Ontwerpers Amber en Hazel werkten tijdens hun studie vaak op festivals en besloten dit probleem voor eens en voor altijd op te lossen. Ze ontwierpen een urinoir voor vrouwen waarbij zes vrouwen tegelijkertijd kunnen plassen in één cirkelvormige wc. Plassen gaat bij deze wc zes keer sneller dan bij conventionele wc’s, zo stellen de dames.

De Peequal is een ‘handsfree’ urinoir in de vorm van een boot, zodat het spetteren tot een minimum beperkt wordt. Tussen de urinoirs zijn schotten geplaatst, waardoor je vanaf je middel naar beneden afgeschermd bent, maar vanaf je middel naar boven dus niet. “Je hebt hoe dan ook zeker meer privacy dan wanneer je in de bosjes moet plassen,” zeggen de dames in gesprek met The Guardian.

Gerecycled materiaal

De wc’s worden in platte pakketten afgeleverd en zijn makkelijk in elkaar te zetten en weer op te ruimen, wat voor festivals natuurlijk een pre is. Bonus is ook nog eens dat de wc’s van 100% gerecycled materiaal gemaakt zijn. De eerste exemplaren zijn deze week uitgeprobeerd in Bristol, tijdens een comedy festival. Misschien ook een goed idee om deze Peequal deze zomer naar Nederland te halen, nu we weer los mogen?

Knalroze urinoir voor vrouwen

Overigens is het niet het eerste urinoir voor vrouwen. In de zomer van 2019 werd voor het eerst een knalroze exemplaar in gebruik genomen op het Roskilde festival in Denemarken. Hier stelden de ontwerpers dat vrouwen gemiddeld nog maar 30 seconden nodig hadden om te plassen in plaats van de gemiddelde 3 minuten die we nodig hebben als we op een ‘gewone wc’ plassen. Het ontwerp trok wereldwijd de aandacht, maar de zomer daarna was het jaar 2020 en zaten we wereldwijd in een lockdown.

Te weinig openbare wc’s

Geen idee of de Lapee, zoals dit ontwerp heet, deze zomer weer z’n intrede doet op festivals, maar het bedrijf bestaat nog wel degelijk en doet op de site zelfs een oproep om dit urinoir voor vrouwen in openbare ruimtes zoals parken te plaatsen. Dat zou in ieder geval voor meer inclusiviteit zorgen, want alle vrouwen weten dat het een drama is om naar de wc te gaan, zeker toen de horeca nog dicht was. Zo zijn er in Amsterdam 56 openbare toiletten op bijna 900.000 inwoners. Dat is natuurlijk schandalig weinig. Gelukkig pakt Rotterdam het beter aan door meer dan een miljoen euro uit te trekken voor extra openbare toiletten. Misschien dat daar een urinoir voor vrouwen tussen zou passen? Ik ben voor.

Zou jij naar een urinoir voor vrouwen gaan of moet je dan een te hoge drempel over? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.  

Foto: Peequal

Over de schrijver

5 reacties op “Brengt dit urinoir voor vrouwen een einde aan de lange plasrijen?”

  1. Ik zou meteen gaan op die plee. Lekker snel. Vrouwen onder elkaar dat moet toch gewoon kunnen? Als er dan ook toiletten zijn met een deur voor vrouwen die dit niet willen is dat toch prima? Eigen keuze.

  2. Ik zou het toch wel prettig vinden als ik een deurtje zou hebben om op slot te doen en als ik überhaupt niet bekeken kan worden. Dit geeft me te weinig privacy. Iedereen kan zo naar binnen lopen en naar me kijken. Het is beter dan niets, maar ik zou me er niet veilig voelen. Standaard zou moeten zijn/worden dat er 2x zoveel damestoiletten zijn als herentoiletten, ook in drukke/grote restaurants bijvoorbeeld. En bij theaters, concertzalen, bioscopen, pretparken, dierentuinen.

  3. Nee, ik zou niet gaan. Wat een verschrikkelijke wc. Weinig privacy en als je menstrueert zit je letterlijk en figuurlijk inzicht.

  4. never, nooit niet op een toilet waar alleen de onderkant beschermd is! betekent gewoon dat iedereen eroverheen kan kijken! vind het al moeilijk in een hotelkamer ,waar het toilet te dichtbij je mede reiziger is.

Reacties zijn uitgeschakeld.