Eindelijk: een urinoir voor vrouwen

Alle dames opgelet: het urinoir voor vrouwen is een feit. Het werd deze zomer voor het eerst in gebruik genomen op het Deens Roskilde Festival en de enthousiaste reacties waren niet van de lucht. “Eindelijk iets voor ons!” zeiden verschillende dames, die het -net als wij- zat zijn om tijdens festivals altijd in lange, lange, lange (pffff) rijen te moeten staan voor het damestoilet. Plassen wordt op die manier iets dat je moet plannen en dat is, op z’n zachtst gezegd, een beetje onhandig. Zeker als je aan het bier bent.

Knalroze urinoir voor vrouwen

Het urinoir is ontworpen door de in Kopenhagen wonende Française Gina Périer en haar Deense compagnon Alexander Egebjerg. Het ontwerp van de Lapee, zoals het urinoir voor vrouwen heet, is spiraalvormig, knalroze en heeft plek voor 3 vrouwen om tegelijkertijd te plassen. Zittend. Met de nodige privacy. Al moet je misschien wel een beetje aangeschoten zijn om de eerste stap over de drempel te zetten. Als je namelijk gaat staan kijk je vrolijk over de rand naar andere festivalgangers en naar je mede-plassers. Maar goed: soit (om maar even bij de taal van de ontwerper te blijven). We hebben erger meegemaakt.

Zes keer sneller plassen

Zo vertelde Gina in een interview met The Guardian, dat vrouwelijke wc’s tijdens festivals altijd onder de poep zitten. “Als je dan de keuze hebt om naar een urinoir voor vrouwen te gaan waarvan je weet dat er alleen maar geplast wordt, dan is dat hemels.” De ontwerpers zeggen dat je in dit urinoir voor vrouwen nog maar 30 seconden nodig hebt om te plassen in plaats van de gemiddelde drie minuten, die vrouwen over het algemeen nodig hebben voor een wc achter een deur.

Urinoir Voor Vrouwen

Veiligheid

Ook over veiligheid heeft Gina het nodige te zeggen. Je moet een opstapje op om bij de wc te komen, die vervolgens wat hoger is geplaatst, waardoor het makkelijker is om te zitten. “Met Lapee heb je een veel betere positie om jezelf te verdedigen dan in een standaard wc,” stelt de ontwerper. De urinoirs zijn namelijk zo ontworpen dat je als voorbijganger niet naar binnen kan kijken, maar als plassende vrouw wel om je heen kan kijken. Toch moesten sommige festivalgangers nog even wennen aan het gebrek van een deur.

Hoe het ook zij, het urinoir voor vrouwen heeft wereldwijd veel aandacht getrokken. Het is duidelijk iets waar behoefte aan is. Zou jij op zo’n urinoir plassen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

3 gedachten over “Eindelijk: een urinoir voor vrouwen”

  1. 20 jaar geleden op popfestival (Werchter of lowlands) al naar een groot uninoir voor dames geweest. Een grote ruimte waar je met zn allen bij elkaar stond (om staande) te plassen met plastuitje. Eerste keer onwennig ( want hoe plaats je een plastuitje zonder dat je broek helemaal naar beneden moet) maar daarna heel veel gelachen en snel van je ballast af. Heb plastuitje daarna ook gebruik als ik op reis was.

  2. Jazeker, ik vlucht nog wel eens naar het heren toilet vanwege ‘de rij’ of plas liever in de natuur dan bij een benzinestation.
    Dus ja, ik ben van de partij.

  3. Vorig jaar was ik op het Living Village Festival, waar ze een composttoilet hadden. De toiletpot was hoog geplaatst; je moest er echt naar toe klimmen en dan zat je vervolgens met je gezicht naar het lage deurtje. Al poepend of plassend had je zo een koninklijk uitzicht over de camping. Ik vond het prachtig.

Reacties zijn gesloten.