Maak je groene dromen waar op Utopia Eiland

Stel je voor… vier hectare grond. Een sfeer van ongekende diversiteit. Open water afgewisseld met besloten plekken, uitkijkpunten, een baai en drie heel bijzondere landschappen. Door het gebied kronkelt een ontdekkingsroute waarlangs je onderzoekt en leert over jouw relatie met de natuur.

Dat is Utopia Eiland, het hart van Almere. Xavier San Giorgi toont samen met zijn gemeenschap van vrijwilligers, onderwijsinstellingen, programmamakers en ondernemers hoe rijk ecosysteemherstel kan zijn. De sleutel om dat te bereiken? Landbouw met bomen en struiken die niet elk jaar omgeschoffeld worden, maar de kans krijgen om zich gedurende meerdere jaren uit te breiden. Meerjarige landbouw dus.

En het mooiste is: dat kan ingezet worden van akkers tot stadsgroen, waardoor het in de vezels van de stad verweven is. Misschien wel dé oplossing op het vraagstuk van deze generatie.

De balans herstelt

Zowel de mens als de natuur plukt de vruchten van die meerjarige landbouw: we kunnen in onze eigen behoeften voorzien (denk aan voedsel en schoon water) en tegelijkertijd de draagkracht van de ecosystemen weer laten toenemen. Bodems kunnen herstellen, we vangen klimaatextremen zoals droogte en natheid op en de biodiversiteit neemt toe.

Essentieel in dit verhaal is hoe wij de natuur zien. Als mens hebben we de neiging om onszelf ervan los te koppelen. We gaan ‘de natuur in’, in plaats van ons onderdeel van de natuur te voelen. Als je jezelf wél als onderdeel van gaat zien, dan verdwijnt ook het onderscheid tussen onze eigen gezondheid en die van de natuur waarin we leven. We richten ons landschap dan in op een manier die vruchtbaar is voor iedereen.

2109 Pvd Agroforestry Oogsten Van Biet2.Jpg

Een nieuwe relatie

Op Utopia Eiland gaan we daarom verder dan de theorie. Het draait om het echt doorleven, zodat er een nieuwe relatie ontstaat tussen mens, natuur en stad. We vertellen over wat werkt voor ecosysteemherstel en hoe je dat heel praktisch kunt toepassen.

Dat doen we niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Utopia Eiland wordt na de Floriade namelijk onderdeel van het grotere stedenbouwkundige plan van Almere en de natuurstructuren van Flevoland.

Drie verschillende landschappen 

Een stadskern is natuurlijk een heel ander soort gebied dan agrarische grond. De invulling van ecosysteemherstel en meerjarige landbouw verschilt dus ook. Daarom vind je drie verschillende landschappen op ons Utopia Eiland:

1.	Een agrarisch gebied: agroforestry. Dat zijn verschillende boom- en struikgewassen in combinatie met akkerbouw en veeteelt. 
2.	De ecologische en recreatieve verbindingszone, met een voedselbos, bostheater en natuurzone. 
3.	Het schoolplein, met een tiny food forest, een schooltuin van een klas uit Amsterdam en Almere, een ecologische tuin van Wilde Weelde en een nieuw kunstwerk van de Willowman. 

De ontdekkingsroute verbindt dat allemaal met elkaar. Leer bomen lezen, bezoek het bostheater of word onderdeel van het bodemvoedselweb in de wormenwasstraat. Hierna ben je er klaar voor om te ontdekken hoe je de ecosystemen om je heen kunt herstellen. 

Over de schrijver

4 gedachten over “Maak je groene dromen waar op Utopia Eiland”

 1. Ik zie mezelf zo in een klein huisje wonen, productief zijn voor de gemeenschap en genieten van de natuur op een natuurlijke manier….
  Ik ben echter een beetje bang dat dit mooie dorpje over een aantal jaar wordt opgedoekt omdat het project voorbij is.
  Ik heb 13 jaar moeten wachten op mn mooie huurwoning in hartje Lombok te Utrecht en wil niet voor een flirt van Boj over een paar jaar bedankt worden voor de moeite en met een welgemeende handdruk en warme knuffel op zoek moet gaan naar een goedkope huurwoning ergens in Holland….
  Of ik heb het bovenstaande artikel verkeerd begrepen en ga ik iets geweldigs missen !
  Hoe dan ook, een hartelijke ‘Toi Toi Toi’ voor alle deelnemende bewoners & bedrijven !!

 2. Pingback: Bubbelen op een biomeiler | Biomeiler

 3. Wat een pracht initiatief. Voor de genen die misschien ook geïnteresseerd zouden zijn in het herontwikkelen van leegstaande boerderijen deze link. Want nieuwe duurzame collectieven kunnen nieuw leven geven in onze ommelanden. Deel je droomerf tijdens de Global Sharing Week op de website van zininbuiten dot eu

Reacties zijn gesloten.