Utrecht beloont duurzame initiatieven bij Festival Het Groene Peloton

Het Groene PelotonUtrecht staat aan de vooravond van misschien wel het grootste evenement dat het ooit georganiseerd heeft: De Tour de France. Maar het staat ook op het punt om een historische transitie te maken: de omslag naar een duurzame economie. In 2030 wil de Domstad klimaatneutraal zijn.

Dat is natuurlijk een hele tour. Maar gelukkig kent onze stad naast koplopers, ook een steeds breder groen peloton aan bewoners, bedrijven en jonge ondernemers die Utrecht duurzaam in beweging brengen. Het Festival het Groene Peloton geeft op 18 juni aandacht aan die bedrijven en bewoners met de uitreiking van prijzen in drie verschillende categorieën: de Groene Peloton Trofee 2015, de MVO prijs Utrecht 2015, en de Green Startup Award.

Bewoners en bewonerscollectieven met initiatieven die bijdragen aan een duurzame stad kunnen zich aanmelden voor de Groene Peloton Trofee 2015. Denk aan de gezamenlijke inkoop van zonnepanelen of het delen van auto’s in de wijk. De eindfinalisten ontvangen een geldbedrag, dat ze kunnen besteden aan hun initiatief, én een bijzondere prijs in het kader van de Tour de France.

Bij de Green Startup Award pitchen startups hun vernieuwende product op het gebied van energiebesparing, groene mobiliteit of duurzame energieopwekking voor een panel van grote gevestigde Utrechtse bedrijven en instellingen. De beste startups krijgen een kans om bij deze bedrijven en instellingen een opdracht binnen te halen en winnen de Green Startup Award.

Koplopers op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen kunnen zich opgeven voor de MVO-prijs Utrecht 2015. Bedrijven kunnen zo laten zien wat ze doen aan MVO en een voorbeeld zijn voor anderen. De winnaar krijgt de MVO-award en mag zich twee jaar lang de beste Maatschappelijk Verantwoorde Ondernemer van Utrecht noemen.

Het Festival Groene Peloton was mijn groene verkiezingsbelofte tijdens de gemeenteraadsverkiezingen bij een wedstrijd voor (kandidaat)-raadsleden die de Natuur- en Milieufederatie Utrecht organiseerde. Met mijn belofte won ik weliswaar de prijs, maar belofte maakt ook schuld. Ik ben daarom blij (en een beetje trots) dat het Festival nu ook daadwerkelijk georganiseerd is door de gemeente in samenwerking met Economic Board Utrecht, Utrecht Inc, Zienergie en Natuur en Milieufederatie Utrecht. Via het evenement kunnen we er met z’n allen voor zorgen dat de Duurzame Domstad weer een stuk dichterbij komt.

Dus heb je een duurzaam initiatief, bedrijf of Start Up in Utrecht? Meld hem aan voor Festival Het Groene Peloton.

Matthijssienot_KleinFrissewind, Matthijs Sienot is raadslid voor D66 Utrecht. Hij werd door de Natuur & Milieufederatie Utrecht uitgeroepen tot ‘Groene Belofte van de provincie Utrecht’. Ook werd hij uitgeroepen tot Facebook-politicus van het jaar. Volg @matthijssienot ook op Twitter en op Facebook.

hetkanWel moedigt een open discussie aan over een duurzame samenleving. Ben jij politiek actief of zie je duidelijk voor je hoe we de wereld groener, eerlijker en leuker kunnen maken? Neem contact op met onze redactie over plaatsing van je opiniestuk.

Over de schrijver