Utrecht is kampioen zonne-energie van de Mickey Mouse competitie

Monique Bollen (Groenlinks) En Matthijs Sienot (D66)
Met Monique Bollen (Groenlinks) Bij De 1 Miljardste Watt Van Nl
Vandaag vierden we in Utrecht een mijlpaal voor zonne-energie in Nederland: we hebben in ons land nu één gigawatt vermogen geïnstalleerd (1.000.000.000 watt). Dat komt neer op 600 voetbalvelden met zonnepanelen, die in een jaar tijd genoeg zonne-energie leveren om de inwoners van de stad Utrecht twee jaar van stroom te voorzien.

Verandering van onderop
In deze zonnerevolutie springt één kenmerk direct in het oog: de opkomst van zonne-energie is bijna geheel te danken aan inwoners, niet aan overheden of bedrijven. Negentig procent van het vermogen voor zonne-energie ligt op de daken van onze inwoners. De verandering komt in dit geval duidelijk van onderop. Utrechters lopen bij deze ontwikkeling voorop. Hier liggen de meeste zonne-installaties van Nederland.

Mickey Mouse competitie van zonne-energie
Dat klinkt goed, maar we zijn kampioen van de Mickey Mouse competitie. Nederland is internationaal gezien een lachertje op het gebied van duurzame energie. Als we de Utrechtse doelstelling willen halen om in 2030 klimaatneutraal te zijn, dan moeten we zo snel mogelijk een rol van betekenis spelen in de Champions League van duurzame energie.

En dat kan. Over het tot stand komen van de eerste gigawatt deden we in Nederland ruim dertig jaar. Hierbij ging het vooral de laatste twee jaar hard: tweederde van het huidige vermogen vloog in die korte periode op de daken. De verwachting is dan ook dat we de volgende gigawatt binnen 2,5 jaar kunnen realiseren. En waarschijnlijk nog sneller, als de politiek belangrijke knopen durft door te hakken; lokaal, landelijk en Europees.

Op Europees niveau moeten we streven naar een overkoepelend energiebeleid met een gelijk speelveld en bindende voorwaarden. Op landelijk niveau moeten we zorgen voor consistent beleid, zodat particulieren en bedrijven durven te investeren in zonne-energie. Dat betekent: handen af van de salderingsregels, meneer Kamp!

Wat kan de gemeente Utrecht doen voor zonne-energie?
En in onze eigen gemeente kunnen we ook bijdragen aan een snelle groei van zonne-energie. Er liggen heel wat gemeentedaken te wachten op zonnepanelen. Laten we burgers en bedrijven met initiatieven hier de ruimte geven. De gemeente moet zorgen dat verdienen aan zonnepanelen mogelijk wordt, in plaats van onmogelijk. Zonnepanelen op gemeentedaken zijn nu bijvoorbeeld 50% duurder door de huur die de Utrechtse Vastgoed Organisatie vraagt. Projecten worden daarmee direct onrendabel.

Nog een voorbeeld: de welstandscommissie houdt zonnepanelen in de binnenstad tegen, omdat het beschermd stadsgebied is. Maar bij plaatsing van zwarte zonnepanelen op zwarte daken zie je hoogstens een zwart randje uitsteken. Is dat een reden om een burgerrevolutie tegen te houden?

Verder kan de gemeente helpen met communicatie en voorlichting, want veel mensen zijn onbekend met de voordelen die zonnepanelen voor hun situatie kunnen opleveren. Subsidie is volgens marktpartijen juist niet meer nodig, aangezien financiëring eigenlijk geen probleem meer is: zonnepanelen verdienen zichzelf binnen 7 á 8 jaar terug en daarna heb je er nog zeker 18 jaar plezier van.

Deze maand presenteert het Utrechtse college de plannen om duurzame energie te bevorderen in 2015. Ik ga er vanuit dat de goede ideeën voor zonnepanelen hierbij van de pagina’s spatten. Alleen zo halen we de Champions League.

Matthijssienot_KleinFrissewind, Matthijs Sienot, uit Utrecht is raadslid voor D66. Hij werd door de Natuur & Milieufederatie Utrecht uitgeroepen tot ‘Groene Belofte van de provincie Utrecht’. Ook werd hij gekozen tot Beste Online Politicus.
Volg @matthijssienot ook op Twitter en op Facebook.

hetkanWel moedigt een open discussie aan over een duurzame samenleving. Ben jij politiek actief of zie je duidelijk voor je hoe we de wereld groener, eerlijker en leuker kunnen maken? Neem contact op met onze redactie over plaatsing van je opiniestuk.

Over de schrijver

1 reactie op “Utrecht is kampioen zonne-energie van de Mickey Mouse competitie”

  1. nog een mooie bijkomstigheid is, is dat hoe meer duurzame energie we gaan produseren, hoe meer van die vervelende kerncentrales kunnen sluiten.
    Dus hup met die groene energie…..
    En laten de de kerncentrales ook eens ombouwen naar Thorium-centrales.

Reacties zijn uitgeschakeld.