Utrecht wil met Tourstart groene initiatieven aanjagen

Johan Vandamme_FlickrD66 wil dat Utrecht de Grand Départ van de Tour de France in 2015 aangrijpt om aandacht te geven aan duurzame initiatieven in de stad. D66-raadslid Matthijs Sienot riep het college donderdag op om voor kleinschalige initiatieven een speciale competitie op te zetten. “Er wordt bij duurzame plannen vaak gekeken naar de grote ideeën, naar de kopmannen. Ik wil juist dat het hele groene peloton in beweging komt”, aldus Sienot.

Crowdfunding

Duurzame initiatieven zijn er in Utrecht genoeg, maar staan of vallen vaak met de financiering, zegt Sienot. “Kleinschalige duurzame initiatieven moeten daarom extra onder de aandacht worden gebracht. Dat vergroot de mogelijkheden voor succesvolle crowdfunding en adoptie ervan door bedrijven. De Tour de France is een mooi aanknopingspunt om een competitie voor dit groene peloton te organiseren. Zo maken we Utrecht samen duurzaam.” Wethouder Van Hooijdonk (Duurzaamheid) gaf donderdag aan gehoor te willen geven aan de oproep van D66.

Kruisbestuiving

Behalve het vinden van financiering voor deze initiatieven, draagt een competitie ook bij aan kruisbestuiving door de stad. “De competitie voor het Groene Peloton genereert straks veel bekendheid. Duurzame oplossingen kunnen elkaar daardoor makkelijker vinden. Een goed idee in Lunetten kan bewoners van Leidsche Rijn aanzetten om hetzelfde te doen in hun eigen wijk.”

Groene belofte

Het idee van Sienot om de komst van de Tour de France aan te grijpen om een competitie voor duurzame ideeën te organiseren is niet nieuw. Eerder dit jaar werd de D66’er met dit plan als politicus met de meest duurzame ideeën door de Natuur- en Milieufederatie nog verkozen tot ‘Groene Belofte’. Sienot: “Ik ben blij dat ik mijn groene belofte nu ook kan inlossen. De Tour de France wordt fantastisch en nu het ook een aanjager wordt van duurzame initiatieven, komt Utrecht straks gegarandeerd als winnaar over de streep.”

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020