Utrecht wil zonnepanelen op 10% daken in 2020

Sander Willemse (Energie-U), Rechts, Bij Het Stadsgesprek In Utrecht
Sander Willemse (Energie-U), Rechts, Bij Het Stadsgesprek In Utrecht
Vandaag sprak ik met Sander Willemsen van Energie-U, in het knusse paviljoen pOp, midden op het Westplein. Energie-U rekende mee aan het eerste ‘postcoderoos project’ in Eindhoven.
De organisatie wil dergelijke zonnepanelen projecten ook in Utrecht starten, op daken van scholen, sportclubs en gemeentegebouwen.

Daarnaast dacht Sander aan een speciale energie-broedplaats in Utrecht, waar vrijwilligers met professionals en stagiairs werken aan innovaties op het gebied van bijvoorbeeld energiebesparing en zonne-energie.

We bespraken ook de stevige ambities van de gemeente Utrecht op het gebied van zonne-energie. In het coalitie-akkoord dat afgelopen vrijdag bekend werd, staat dat in 2020 10% van de daken van zowel woningen, bedrijven als corporaties belegd moeten zijn met zonnepanelen.
Op dit moment liggen op 2830 Utrechtse daken panelen. Om de ambities van de gemeente waar te maken, moet dit aantal naar schatting verachtvoudigen, wat neerkomt op een jaarlijkse groei van 33%. Dat lijkt een forse stijging, maar op dit moment groeit het aantal geïnstalleerde zonnesystemen met 100% per jaar. Bovendien daalt de prijs van zonne-energie nog steeds. Dus een stevige ambitie is op zijn plaats.

Matthijs Sienot is gemeenteraadslid voor D66 in Utrecht. Volg hem via Twitter, @matthijssienot, of via Facebook.

hetkanWel moedigt een open discussie aan over een duurzame samenleving. Ben jij politiek actief of zie je duidelijk voor je hoe we de wereld groener, eerlijker en leuker kunnen maken? Neem contact op met onze redactie over plaatsing van je opiniestuk.

Over de schrijver

1 gedachte over “Utrecht wil zonnepanelen op 10% daken in 2020”

  1. Pingback: Utrecht wil zonnepanelen op 10% daken in 2020 | Nieuwe Aarde

Reacties zijn gesloten.