Uw zoontje fietst zelf naar school? Bel de kinderbescherming!

Op De Fiets Naar School
Foto: Sgillies (Flickr)

Het was vorige week groot nieuws hier in London: Oliver en Gillian Schonrock lieten hun kinderen zelfstandig naar hun (basis)school fietsen! “Levensgevaarlijk”, oordeelde het hoofd van de school en dreigde de kinderbescherming te bellen. Het is maar een klein ritje (een dikke kilometer), zeiden de ouders. Maar “this is London” zei het hoofd.
Wie heeft er gelijk? Fietsen in London is erbarmelijk. Ik heb mijn fiets uit Nederland meegenomen, maar heb er nog geen meter op durven fietsen. Echt niet. Fietsers hebben hier niet dezelfde rechten als in Nederland en de mentaliteit is anders: auto’s tonen totaal geen respect voor fietsverkeer. Ik heb een aantal afschuwelijke (maar onnodige!) ongelukken met fietsers gezien. Dus wat doe je je kinderen aan? Aan de andere kant…

Burgemeester Boris Johnson (zelf een zeer enthousiaste fietser) steunde de ouders onmiddellijk. Met zijn gebruikelijke flair verscheen hij ‘s ochtends schreeuwend op tv “Waar bemoeit de school zich mee? Die ouders zijn helden! Veilig leren fietsen moet een onderdeel zijn van elke normale opvoeding.”

Boris doet (het moet gezegd worden) hard zijn best om London fietsvriendelijker te maken. Langzaam maar zeker zie ik steeds meer blauwe fietspaden over de weg geschilderd worden, vorige week zelfs bij mij in de straat! Ook heeft hij nu een “huur een fiets per uur” project geintroduceerd (gesponsord door Barclays met £25 miljoen).  Het project heeft wat vertraging opgelopen maar dat mag de pret niet drukken.

Fietsen in London is dus in opkomst. Maar er is nog een lange weg te gaan. Voorlopig zou ik (helaas) nog niemand aanraden zijn kinderen zelfstandig laten rondfietsen.

Fiets

9 gedachten over “Uw zoontje fietst zelf naar school? Bel de kinderbescherming!”

  1. angela kroes · 3 weken geleden
    dus eerder verkeerles geven op basisscholen hoe eerder hoe beter.

    Waarom? Dit is een taak van de ouders, die moeten de kinderen meenemen het verkeer in, zie jij de juf dit al doen met 20 a 30 kinderen? Zo zeg dat is veilig. Nee je leert pas het verkeer als je er aan deelneemt.

  2. raar, okee het is mss wat jong om die kinderen door zon drukke stad te laten fietsen maar als ze opgroeien in de stad moeten ze daar wel mee leren omgaan en dat leer je niet uit boeken maar alleen door gewoon veel op de weg te fietsen.
    ik vind het onzin dat de school de kinderbescherming erbij wilde halen.
    goed dat de burgemeester voor dat gezin opkomt!!
    die kinderen moeten het leren hoe ze door de stad moeten fietsen,
    maar ik ben het ermee eens als men zegt dat ze wat jong zijn om alleen te fietsen.
    het zou mss verstandiger zijn als een oudere zus, of oma of ouders ofzo meefietsten.
    maar helemaal niet leren fietsen ? Nee, dat vind ik niet verstandig.

    1. Goed dat er in Londen meer aandacht voor fietsters komt.
      In alle wereldsteden is de fietser een onbekende en onbeschermde verkeersdeelnemer.
      Fout om jonge kinderen alleen het grote stads-verkeer in te sturen op de fiets.
      Kijk goed naar de risico's.
      KInderen alleen een fietshelm opzetten en gedag zwaaien is hetzelfde alsin het diepe zwemwater springen met een fopspeen.
      Ouders blijven zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van hun kinderen onderweg naar school.
      Ook als er veilige vrijliggende fietspaden zijn kunnen kleine kinderen het verkeer letterlijk niet overzien en verkeerssituaties bij oversteken niet goed inschatten.
      Fijn dat de huidige burgemeester van Londen zich in positieve zin met deze kwestie bemoeit!

  3. kinderbescherming bellen,wat een gekkehuis is dat zeg,je zou bijvoorbeeld ook eerst op een normale manier het met de ouders bespreken dan al die onrust en gedoe in huis te halen,net of DAT dan wel goed zou zijn voor kinderen,ik laat mijn kinderen natuurlijk ook nog niet naar school fietsen,mocht dat wel gaan gebeuren dan vind ik dat ook best eng maar ooit gaat het wel gebeuren,dan bel je toch niet de KB op,echt belachelijk maar ja das mijn mening
    moeder van 3 kinderen in de leeftijd van 4 jaar ,6 jaar en 11 jaar

  4. London is groot, er zijn ook heel veel rustige wijken waar het wel normaal fietsen is. Als toerist is het heel mooi om de stad per fiets te verkennen, goed dat hieraan gewerkt wordt.

  5. Goed artikel, vooral om ons er op te wijzen dat wij in Nederland best verwend zijn met alle voorrang regels voor fietsers. In Apeldoorn gaan de verkeerslichten voor fietsers zelfs eerder op groen als het regent! En ik ben het met de burgemeester eens: goed en veilig leren fietsen, moet in elke goede opvoeding voorkomen, ook in Nederland, dit stimuleert ook de ouders om eens de auto te laten staan.

Reacties zijn gesloten.