Vaatdoekjes: hoe vaak moet je ze nou écht wassen?

Ik kan me nog een aflevering van Klokhuis herinneren. Lang, lang, lang geleden. Waarin de bacteriën op het aanrecht een kleurtje kregen. Neongeel als ik me niet vergis. En zo zag je hoe de presentator met vaatdoekjes vrolijk de bacteriën verspreidde over het aanrechtblad in plaats van dat ze het schoon maakte. Zag het doekje er voor het blote oog heel vies uit? Nee. Totaal niet zelfs.

Hier moest ik aan denken toen ik deze week naar twee vaatdoekjes op mijn aanrecht keek. Welke was ook al weer de ‘schone’? Of waren ze allebei rijp voor een toerbeurt in de wasmachine, omdat ze hier al een paar dagen lagen uit te buiken tussen gebruikte kopjes en wat overgebleven broodkruimels? Mijn gezicht betrok, terwijl ik de vaatdoekjes bij de punt vastpakte en ze met een grote boog in de wastrommel zwiepte. Want, zo denk ik dan maar: je kan maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

4 miljard bacteriën

Over het algemeen zijn e bij hetkanWEL van zo weinig mogelijk wassen. Dat is duurzamer, omdat het water, elekticiteit en zeep bespaart, maar ook omdat het niet goed is voor textiel. Je kleding vervaagt, vervilt en gaat lubberen als je het vaker wast (en stomen is vaak geen duurzaam alternatief, omdat daar veel chemicaliën bij komen kijken, maar dat is een verhaal voor een andere keer). Alleen bij beddengoed, handdoeken en vaatdoekjes ligt het dus net even anders. Die móet je eens in de zoveel tijd wassen, omdat het anders gewoon ronduit onhygiënisch wordt. De vraag is: wanneer is dat het geval?

Een vaatdoek verzamelt binnen 24 uur tijd 4 miljard bacteriën! Dat is een abstract groot aantal, maar laten we volstaan met het feit dat dit meer is dan in een openbaar toilet. En daar sta je dan vrolijk je boterham naast te smeren of -erger nog- die bacteriën sta je vrolijk uit te smeren over dat aanrecht terwijl je de gemorste kruimels van diezelfde boterham in de gootsteen veegt met dat vieze vaatdoekje (die er dus op het oog helemaal niet vies uitziet). Overigens is het zo dat een netjes uitgehangen vaatdoek minder snel bacteriën verzamelt dan zo’n prop in de hoek van je aanrecht. Want in zo’n prop kunnen ze lekker nestelen, die bacteriën.

Vaatwasser of wasmachine

Die vaatdoek moet dus eigenlijk al na één dag gewassen worden. In de wasmachine, zoals ik altijd doe, óf in de vaatwasser. Want dat blijkt ook te kunnen. Maar goed, laten we even teruggaan naar die wasmachine, want móet je zo’n vaatdoekje dan ook echt op hoge temperaturen wassen? Ja, is daarop het antwoord. Er wordt aangeraden om die doekjes op 60 graden te wassen om zo de bacteriën te doden. Ik doe het meestal op 40 graden. En wat ook kan: je vaatdoekje even met een druppel afwasmiddel weken in een teiltje/bakje/gootsteen met kokend water (dat je bijv over hebt van thee zetten). Dan gaan de bacteriën ook dood en hoef je niet een hele wasbeurt op te tuigen. Scheelt weer, want minder wassen is beter voor het milieu én je portemonnee. Sommige mensen hebben daarom ook een hele verzameling vaatdoekjes: voor elke dag één, die je een keer per week allemaal tegelijk meedraait in een wasje.

Duurzame vaatdoekjes

Dan ook even iets over het vaatdoekje zelf, want die heb  je natuurlijk ook in alle soorten en maten. En sommigen van die vaatdoekjes bevatten microplastics, zoals die beroemde gele doekjes die je bij de supermarkt koopt. Die zijn gemaakt van synthetisch materiaal en laten microplastics los die in het water terecht komen en daar niet uitgefilterd kunnen worden. Het is al zo dat bij mensen microplastics in het lijf zijn gevonden. En al weten de wetenschappers nog niet wat de invloed daarvan precies is op onze gezondheid: heel goed zal het niet zijn.

Gelukkig kan je tegenwoordig (bijna) overal ook vaatdoekjes kopen van bio katoen(resten), bamboe of gerecycled textiel. En omdat je ze dus heel vaak moet wassen, is het slim om niet voor de synthetische variant te kiezen.

Lees ook: Waarom je je kleren iet zo vaak hoeft te wassen.

Over de schrijver

2 gedachten over “Vaatdoekjes: hoe vaak moet je ze nou écht wassen?”

  1. Vier miljard bacteriën (in een vaatdoek) klinkt dramatisch, maar hoeft dat natuurlijk helemaal niet te zijn. Er zijn heel veel goede bacteriën (bijvoorbeeld in je darmen en die verhinderen ziekmakende bacteriën je darmen te bevolken) of niet-ziekmakende bacteriën.
    Ik was sowieso niet vaak en de vaatdoekjes ook niet (minder dan één keer per week) en ben nooit ziek en mijn huisgenoten ook niet.
    Kortom, hoe overdreven zijn we eigenlijk bezig met al onze hygiëne….

Reacties zijn gesloten.