Vakantie is goed, balans tussen werk en vrije tijd is beter

Schermafbeelding 2012 07 16 Om 09.19.16
Foto: Simon, Flickr

Duitsers beschouwen zichzelf als de wereldkampioen vakantievieren. In 2011 ging 75 procent van de bevolking minstens één keer vijf dagen of langer op reis. Maar is vakantie wel zo goed voor je? Die Zeit zocht het uit.
Vakantiegelukscurve
Vrij hebben en erop uit gaan is niet genoeg om je gelukkig te voelen. Stressmanagement in het dagelijks leven is belangrijker dan vakantie. Dat blijkt uit onderzoek van onder anderen de Nederlandse toerismewetenschapper Jeroen Nawijn. Die Zeit citeert zijn ‘vakantiegelukscurve’. Uit Nawijns onderzoek onder 3.650 Nederlandse vakantiegangers blijkt dat het gelukseffect van vakantie slechts zeer kort duurt. Tijdens de reis voelen veel mensen nog stress, van hun werk en van de reis zelf. Op het einde van de vakantie neemt het stressniveau weer toe, bij de gedachte aan de terugreis en het leven van alledag.
Hartinfarcten
Vakantie is wel goed voor je hart. De Zweedse biopsychologe Marianne Frankenhaeuser toonde aan dat het niveau van stresshormonen als adrenaline afnemen in het lichaam tijdens langdurige rustperiodes. Op die manier worden levens gered. Zonder vakantie zouden veel meer mensen aan een hartinfart overlijden, stelt Frankenhaeuser.
Het nieuwe werken
Het meeste geluk en de grootste gezondsheidswinst levert een goede balans tussen werk en vrije tijd op. En dat is de afgelopen tien jaar moeilijker geworden door het door elkaar lopen van werk en vrije tijd. Ook thuis zijn werknemers immers nog te bereiken via mail, gsm en sociale media.
Arbeidspsycholoog Carmen Binnewies van de Universiteit van Münster doet onderzoek naar hoe mensen ontspannen van hun werk. Zij raadt mensen aan om iets leuks te plannen na het werk of in het weekeinde in plaats van zich te concentreren op een vakantie, waarin alles perfect en leuk moet zijn.
Op hetkanWel kun je meer vinden over hoe je balans in je leven vindt
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.
3602
Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
De dilemma’s van een politie-informant
De laatste man in Fukushima
TV serie “Breaking bad” staat symbool voor mislukte Amerikaanse Droom

Over de schrijver