5 vakantiebestemmingen met de trein of boot

Het einde van de winter komt langzaam in zicht. Een tijd waarin bij veel mensen het verlangen naar de volgende vakantie begint. Terwijl de regen tegen de ramen tikt, dwalen jouw gedachten misschien ook wel eens af naar de zomer. Een vliegvakantie is allesbehalve duurzaam door de enorme CO2 uitstoot. Daarom geven we je in dit artikel informatie en inspiratie voor leuke vakantiebestemmingen met de trein of boot.

Duurzaam reizen

Reizen naar en in je vakantiebestemming heeft natuurlijk altijd impact op het milieu. Maar in CO2 uitstoot maakt het een enorm verschil of je wel of niet het vliegtuig neemt. Wanneer je toch iets verder van huis op vakantie wilt, is  de trein of boot de meest duurzame manier van reizen. Neem een goed boek en (reis)spelletje mee en maak van je reis alleen al een vakantie op zich!

Vakantie met de trein

Wanneer je op vakantie wilt met de trein, heb je keuze uit verschillende aanbieders. Met de Interrail pas kun je reizen door meer dan dertig landen en heb je toegang tot veertig spoorweg- en veerbootmaatschappijen. Voor jongeren en senioren gelden speciale goedkopere tarieven. Deze pas is ook geschikt voor gezinnen want kinderen t/m 11 jaar reizen gratis mee.

Vakantie met de boot

Wil je een lange reis maken en ben je flexibel? Misschien is dan meereizen met een zeil- of vrachtschip iets voor jou! Niet geschikt om zo snel mogelijk op je bestemming te komen maar wel een hele zee-belevenis op zich. Je hebt tijdens je reis contact met de bemanning en er zijn vrachtschepen die zelfs een sauna of zwembad aan boord hebben. Er bestaan verschillende bureaus die je kunnen helpen bij het uitzoeken van zo’n vakantie.

5 vakantiebestemmingen met de trein of boot

Met de trein of boot reis je naar de mooiste plekken. Je vakantiegenot hoeft er zeker niet minder om te zijn ten opzichte van een vliegtuig, integendeel!

 1. De wadden; vakantie in eigen land
  Waarom ver weg als ons eigen land zoveel moois te bieden heeft? Op de Nederlandse waddeneilanden is je vakantie lekker dichtbij en heb je toch het gevoel dat je er even helemaal uit bent. Ieder eiland heeft zijn eigen charme en het ‘eilandgevoel’ begint al wanneer je op de boot stapt.

 2. Frankrijk; oui oui, Paris
  Parijs, de stad van de liefde en zoveel meer dan alleen de Eiffeltoren. Bij uitstek geschikt voor een weekendje weg of in combinatie met een complete vakantie in Frankrijk. De Thalys gaat tien keer per dag binnen enkele uren vanuit Amsterdam naar Parijs, via Schiphol en Rotterdam. Je hebt al een ticket vanaf € 35. Hoe eerder je boekt, des te goedkoper de reis.

 3. Spanje; fiesta en siesta onder de zon
  Met je gezin of groep vrienden een vakantiehuis huren in Spanje? Veel mensen weten niet dat dit land ook prima bereikbaar is met de trein. Wanneer je ‘s ochtends vertrekt ben je dezelfde dag nog in Barcelona. Voor reizen in Spanje heeft de spoorwegmaatschappij RENFE comfortabele en relatief goedkope lange afstandstreinen. Afkoelen bij het zwembad is in het zomerse Spanje geen overbodige luxe. Je kunt daarvoor een hotel opzoeken of huur een vakantiehuis in Spanje met zwembad.

 4. Griekenland; na tussenstop met de boot eilandhoppen
  Wanneer je met de trein naar Griekenland gaat, ben je al snel twee dagen onderweg. Daarom is het een goed idee om je reis te combineren met een stedentrip in Europa. Zoals bijvoorbeeld Rome om vervolgens de veerboot naar Griekenland te nemen. Met de Griekse-Eilandenpas van Interrail kun je vervolgens nog een weekje hoppen tussen de prachtige eilanden van Griekenland.

 5. Scandinavië: ontdek de bergen, gletsjers en fjorden
  Niets is zo mooi als de Scandinavische landen zoals Noorwegen en Zweden. Ook Finland en IJsland zijn zeker de moeite waard. Tijdens een reis met trein en boot heb je de kans om kennis te maken met de wereldberoemde fjorden. Ook zie je prachtige watervallen, gletsjers en bergen. Neem bijvoorbeeld de trein naar Denemarken om vervolgens je reis naar Noorwegen te vervolgen met de veerboot. Treinreizen door Noorwegen zijn niet voor niks uitgeroepen tot één van de mooiste van de wereld.

  Corona en reizen met de trein of boot

  Ook bij het reizen met de trein of boot krijg je te maken met nationale en internationale regels om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Houd er rekening mee dat je alvast een zitplaats moet reserveren. Laat je via het reisadvies van de overheid altijd informeren over de regels van het land van bestemming. Bekijk de website van de vervoerder om te weten welke maatregelen er zijn tijdens de treinreis. Bij het reizen met de boot moet je rekening houden met de nationaliteit van de bemanning en passagiers aan boord. Alle informatie over reizen met de trein of boot vind je op de website van de Rijksoverheid.

  Wat wordt jouw vakantiebestemming dit jaar?

Over de schrijver