Misschien doe jij zelf al het nodige om voedselverspilling tegen te gaan – maak je van oud brood wentelteefjes, van rimpelige tomaatjes een pastasaus of laat je de kontjes van de lente ui weer terug groeien tot een heel exemplaar – maar om echt een verschil te maken hebben we ook grote spelers nodig. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die middels hun producten proberen voedselverspilling tegen te gaan. Daarom: 7x producten die gemaakt zijn met voedselresten die anders in de prullenbak zouden zijn beland!
Bier van oud brood
Brood is een van de meest verspilde producten in Nederland: jaarlijks wordt er maar liefst 380 miljoen kilo oud brood weggegooid. Brouwerij Troost ontwikkelde daarom een biertje op basis van reststromen – in dit geval brood – om voedselverspilling tegen te gaan. Bammetjes Bier is een Weizen die gemaakt wordt van gered brood; per biertje red je twee boterhammen van de kliko. Het biertje is onder andere verkrijgbaar in de supermarkt.
Brood van oud bier
Andersom werkt het grappig genoeg ook heel goed. Vier studenten van de Universiteit van Amsterdam ontwikkelde samen met lokale Amsterdamse brouwerijen het BrouwBrood; een brood gemaakt met bostel. Bostel – geplette gerst – is een bijproduct van het bierbrouwproces waarmee een heerlijk duurzaam, lekker en gezond brood gemaakt kan worden.
Oesterzwammen op koffiedik
Ben je dol op koffie maar gooi je normaliter je koffiedik meteen de vuilnisbak in? Niet doen! Dat je van op koffiedik gekweekte zwammen namelijk de heerlijkste producten kunt maken bewijst GRO. De producten van GRO zijn gemaakt van circulair geteelde oesterzwammen, die groeien op koffiedik dat het bedrijf ophaalt bij diverse horeca-, hotel- en cateringlocaties. Van oesterzwamcarpaccio tot oesterzwambitterballen: alle gebruikte paddenstoelen groeiden op anders in de vuilnisbak belandde koffiedik.
Kumasi drinks
We kennen de cacaoboon voornamelijk vanwege haar bekendste product chocola, maar wist je dat je het vruchtvlees rondom de cacaoboon ook kunt verwerken? Normaal stroomt het naar lychee, mango en witte perzik smakende vruchtvlees weg bij het openbreken van de cacaovrucht, maar Kumasi maakt van het cacaofruitsap en water heerlijke drankjes.
Ketchup van kopjes en kontjes
De Verspillingsfabriek bedacht een fantastische oplossing voor de ongebruikte kopjes en kontjes van tomaten. Samen met La Place en Jumbo ontwikkelden ze een ketchup die gemaakt wordt van de restjestomaat die bij producenten van salades en gesneden groenten overblijven. Ook reststromen worden gebruikt, waardoor er 314 gram groente per fles wordt gered.
Buitenbeentjessoep
Misschien wel een van de bekendste producten waarbij gebruik wordt gemaakt van ‘geredde’ groenten zijn de Buitenbeentjessoepen. Ook hier bedacht de De Verspillingsfabriek een manier om verse groenten die overblijven bij telers, versnijders of groothandels een tweede leven te geven. De groenten die gebruikt worden wijken vaak af in kleur, vorm of maat, maar daar proef je in de soep gelukkig helemaal niets van!
A Better Bite
A Better Bite werd opgericht door Bart en Thijs, die na hun jarenlange ervaring in de handel in groente en fruit niet langer konden aanzien dat er zoveel producten vanwege een cosmetisch foutje niet bij de consument belanden. Ze drogen en verpakken daarom nu allerlei soorten fruit en groenten – denk aan ananas, appel, citrusvruchten en paprika – met kleine onvolmaaktheden die zich perfect lenen voor het opleuken van een glas water, het versieren van een cocktail of gewoon als snack.
Ontbreekt er nog een te gek product in deze lijst? Laat het ons weten.
3 gedachten over “Van afval tot eten: 7x producten die gemaakt zijn met voedselresten”
(Bio-) Appelazijn maken: https://eco-leven.nl/appelazijn-zelf-maken/#:~:text=Zelf%20appelazijn%20maken&text=In%20die%20fles%20stop%20je,lang%20in%20de%20zure%20azijn).
Jullie kennen Falafval nog niet, uit Rotterdam. Fallafel balletjes van groente-reststromen. Heerlijk!
Kijk op hun FB pagina
Vroeger(50 jr geleden) verkocht de bakker al koffiepunten. Gemaakt van restanten en brokstukken van koekjes.
Reacties zijn gesloten.