app

Van duurzaam leven kun je best een wedstrijd maken

Extra motivatie nodig voor duurzame keuzes? Wat dacht je van een wedstrijdje? Het is een populaire manier om mensen aan te zetten tot meer bewuste keuzes: het creëren van competitie. Neem de nieuwe applicatie van Milieu Centraal, waarin je anderen kunt uitdagen om voedselverspilling omlaag te brengen. Wie het minst voedsel weet te verspillen wint. Waarom werkt zo’n wedstrijd, waarom zijn ze leuk, en welke voorbeelden van eco-competities kennen we nog meer?

Wetenschappers weten al veel langer dat competitie een goede manier is om gedrag te veranderen. Het meest duidelijk bleek dat uit een experiment uit 2016, waarin studenten werden aangemoedigd te gaan sporten. Zij deden dit óf individueel, óf in een groep waarin men tezamen de beste prestaties moest leveren, óf in een groep waarin zij tot competitie met elkaar werden gedreven. De laatste groep met het wedstrijdelement bleek het meest aangemoedigd tot sporten. Sterker: ze gingen tot wel 90 procent méér naar sportklassen dan hun niet competitieve medestudenten.
Volgens de onderzoekers kan dit aanmerkelijke verschil worden verklaard door te kijken naar degene met wie de studenten zich vergeleken. Wie in een groep in een competitie is verwikkeld om de beste prestaties, vergelijkt zijn eigen prestaties continu met de best presterende groepspersoon. Je eigen prestaties steken daar natuurlijk altijd schril bij af. Het gevolg: motivatie om beter te presteren. Tekenend is dat de groep studenten in de groep met gezamenlijke prestaties het minst hun best deden. Voor hen ging het immers vaak om degenen in de groep die de kantjes ervan afliepen en de groepsprestatie naar beneden haalden. Als zij niets uitvoeren – dan ik ook niet!
Ook in de duurzaamheidssector wordt deze kennis steeds meer toegepast. Het organiseren van duurzaamheidswedstrijdjes is een effectieve manier om mensen tot duurzame keuzes aan te zetten. Bovendien, een wedstrijdje is ook nog eens leuk! Welke duurzaamheidscompetities kennen we al?

Start een foodbattle

Eten gooi je niet weg. Toch belandt in Nederland zo’n veertig kilo voedsel per persoon per jaar in de afval- of groentebak. Denk je dat jij beter bent in het beperken van het weggooien van eten dan anderen? Start dan een foodbattle. De foodbattles zijn een vinding van de Wageningen Universiteit. Het idee is dat je alleen of in een groep een week of maand lang zo min mogelijk voedsel verspilt. Elk voedsel dat je weggooit, gaat in je online dagboek. Wie aan het eind van de strijd het minste voedsel heeft verspilt, wint. De strijd blijkt effectief: deelnemers blijken zo’n 20 procent minder voedsel weg te gooien.

Ruim afval op en win

Waarin is Nederland, na de Verenigde Staten, het beste ter wereld? Zwerfafval opruimen! De app Litterati maakt van het opruimen van afval een wedstrijdje. Met de app kun je rommel dat je op straat tegenkomt fotograferen, van een tag voorzien, en – natuurlijk – weggooien. Wie van een beetje competitie houdt, zal natuurlijk proberen zoveel mogelijk rommel op te ruimen. Leuk is dat op de website een nationale ranking bij wordt gehouden. Nederland staat nu dus tweede, met een kleine driehonderdduizend stukken afval achterstand op de VS. Wil je meehelpen om de eerste plek te veroveren? Download dan zo snel mogelijk de app.

Ga met je buurt de strijd aan

Het is na tien jaar al bijna een begrip: het klimaatstraatfeest. Bij de wedstrijd, georganiseerd door klimaatbureau HIER, proberen straat- of buurtteams zoveel mogelijk energie te besparen tijdens het stookseizoen. De top-10 wint een mooi geldbedrag. Afgelopen jaar deden maar liefst 383 teams mee. HIER schat dat de wedstrijd tot nu toe al zo’n drieduizend ton aan bespaarde CO2-uitstoot heeft opgeleverd. Vanaf 10 oktober gaat er weer een nieuwe wedstrijd van start. Die zal, door de aardgastransitie, iets anders van opzet worden. Houd de website van HIER in de gaten voor meer informatie.
Ken je zelf nog meer leuke duurzame competities? Laat het ons dan hieronder in de reacties weten.

Over de schrijver