HKW test: koekjes van Van Eigen Deeg, gemaakt van oud brood

Ben jij ook zo gek op koekjes? Als er iemand is die je er alles over weet te vertellen is het Marijntje van Benthum wel. Zij is de oprichtster van Van Eigen Deeg en je raadt het al, ze bakt de lekkerste koekjes. Haar boodschap? Maak het leven mooi en lekker, ga genieten. En dat kan natuurlijk het beste met een lekker koekje in de hand. Samen met een aantal leden van het hetkanWEL testpanel hadden wij de eer om de koekjes te mogen proeven. Marijntje vertelt je meer over Van Eigen Deeg én ze geeft je de ultieme thuisbakker tip mee. 

Passie voor koekjes

Marijntje is opgegroeid als bakkersdochter met haar slaapkamer naast de bakkerij van haar ouders. Dag en nacht hoorde ze de geluiden (en rook ze de overheerlijke geuren) van de bakkerij. “Mijn passie komt eigenlijk al van heel vroeger, wij woonden naast de bakkerij. Ik heb daar echt meegekregen hoe het is om ondernemer te zijn. En ook hoe het is om echt met mooie verse producten te werken. Dus ik hou wel gewoon echt van heel lekker eten en dat vind ik ook heel belangrijk. Ik wist al snel dat ik ondernemer wilde worden, ik had alleen nog geen idee waarin.”

“Ik werkte bij Greetz, een website van wenskaarten. Daar lag veel focus op mooie verpakkingen, die zowel functioneel als mooi zijn. Zo ben ik eigenlijk op het idee gekomen om een product te ontwikkelen wat mooi is en een cadeau is, om te trakteren. Destijds waren koeken het nieuwe gebak en dat zou het worden.” Haar focus op duurzaamheid is aangewakkerd door haar kinderen: “Voor mijn kinderen wil ik de wereld mooier, of in ieder geval niet slechter achterlaten dan ik hem heb aangetroffen. Dus toen ben ik op zoek gegaan naar duurzame verpakking.”

Koekjes

Plasticvrije verpakking

Door deze koekjes een plek te geven in het koekschap willen ze laten zien wat er wél kan op het gebied van duurzaam en circulair ondernemen. Er zit natuurlijk veel tijd en liefde in elk koekje dat we maken, maar dat is ook het geval bij de verpakking die 100% plasticvrij is. “Het is niet gewoon even een plasticje eromheen en klaar. We blijven altijd kritisch kijken hoe het beter kan: wat is de beste verpakking van dít moment?” Maar de koekjes zijn ook zonder verpakking verkrijgbaar, namelijk bij Pieter Pot! Ik heb afgelopen week mijn eerste bestelling bij Pieter Pot geplaatst en ik kon het toch écht niet laten om een pot gevuld met citroen maanzaad koekjes te bestellen. As we speak, ben ik aan het genieten van dit overheerlijke koekje.

Koekjes

Blik op de toekomst

Duurzaamheid is overduidelijk een belangrijke kernwaarde van Van Eigen Deeg. Dit komt ook naar voren in haar blik op de toekomst: “We willen emotie tussen mensen verkopen in de vorm van lekkerste koekjes, dus we gaan echt door op die smaakontwikkeling. En daarnaast, circulariteit. Qua grondstoffen zouden we graag gebruik willen maken van meer reststromen.” Een erg bijzonder koekje is dan ook de Circulariekoek. Deze is gemaakt van brood wat normaal gesproken weggegooid zou worden door de lokale bakker en cranberry zaadjes uit een reststroom. 

Koekjes

HetkanWEL testpanel test koekjes

Samen met mijn collega Wyke had ik de eer om een aantal smaken te proberen. Het was bij mijn familie een groot succes. Laten we het erop houden dat ik wel erg vaak gevraagd werd om thee te drinken… Ook de leden van het hetkanWEL testpanel vonden de koekjes een succes. Van Eigen Deeg heeft hun missie behaald bij de leden want een aantal hebben proeverijtjes gehouden met vrienden en familie. Precies waar Van Eigen Deeg voor gaat: “Gewoon leuk en gezellig samen koekjes eten. Ga lekker genieten met elkaar en met een lekker koekje erbij is het natuurlijk nog leuker. Maakt het leven mooi en lekker.”

De testers zijn blij met de plasticvrije verpakking en vinden het dan ook belangrijk dat de verpakking van een product zo duurzaam mogelijk is (Gem. = 4,6). “Hoe minder plastic, hoe beter. Zo kun je heerlijk genieten van een koekje zonder een schuldgevoel over het verpakkingsafval.” Qua smaak stond de Cranberry Kokos op nummer één (Gem. = 4,8), dit was dan ook mijn favoriet. Als je nou benieuwd bent geworden naar de koekjes heeft het testpanel één advies: slaap er geen nachtje over, 100% zou de koekjes namelijk aanraden aan familie en/of vrienden. 

Marijntje geeft je de ultieme bakkerstip mee: “doe een scheutje karnemelk of kokosmelk in je koekjes. Dit geeft het net die bakkers touch.” 

Heb jij nog bakkersgeheimen die je met ons wilt delen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.  

Over de schrijver