Kijken naar een foto van groen helpt al tegen stress

Het moet een paar winters geleden zijn. Het bleef maar grijs, grauw, nat en koud, er leek geen einde aan te komen. Ik schoot in een winterdip. Ik had zo’n behoefte aan wat fris groen en zon dat ik er gestrest van raakte. Zo erg dat ik een canvas kocht met daarop een foto van een bos met felle zonnestralen, die tussen de boomstammen door straalden. Thuisgekomen hing ik deze foto van groen bij de eettafel aan de muur waar ik hem goed kon zien. Elke keer dat ik aan tafel ging zitten met uitzicht op de foto, had ik het gevoel dat ik me een klein beetje beter voelde. En wat blijkt? Dat klopt!

Onderzoekster Magdalena van den Berg deed in 2017 onderzoek naar de effecten van groen op onze geestelijke gezondheid voor haar proefschrift aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Dat wandelen in de natuur (ook in de winter) heilzaam is, schreven we laatst al. Maar wat ze bij de VU wilden weten, is of het kijken naar een foto van natuur je stemming ook positief beïnvloed. Van den Berg ging aan de slag met een groep studenten.

Stresstest

De studenten werden met sensoren uitgerust om hun gemoedstoestand te meten en kregen foto’s te zien van zowel stedelijk omgevingen als van groene. Daarna moesten ze een test doen waarbij de druk om te presteren enorm werd opgevoerd, zodat ze flink wat stress kregen. Na de test kregen ze opnieuw foto’s te zien. Bij de studenten die afbeeldingen van groen en bomen voorgeschoteld kregen (net als de foto bij mijn eettafel) registreerde Van den Berg dat de hartslag en het stressniveau daalden. Deze personen herstelden sneller en beter van de stress dan de personen die geconfronteerd werden met foto’s van straten en bebouwde omgevingen.

Foto van groen

Naar buiten gaan, waar al je zintuigen bijdragen aan de ervaring, blijft het beste middel om van de stress af te komen en je stemming op te krikken. Toch is en blijft het een bijzondere uitkomst dat naar een foto van groen kijken al een positief effect heeft. Stress en chagrijn kun je er niet mee voorkomen, maar helpen om er weer vanaf te komen doet het dus wel. Die foto blijft bij mij voorlopig nog wel even hangen. Sterker nog, ik heb inmiddels een muur van mijn werkkamer behangen met een fotobehang van een frisgroen berkenbos. Heerlijk, laat die winter maar komen.

Helpt het kijken naar foto’s van groen jou ook in deze donkere wintermaanden? Laat hete ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

3 gedachten over “Kijken naar een foto van groen helpt al tegen stress”

  1. Groen moet je doen, je word er beter van. dat geld zowel voor kijken naar groen, als voor het kiezen voor een groene
    leefstijl. Of het nou om recyclen gaat, om de keuze voor groene maaltijden, het wandelen door een groene omgeving of andere groenigheden….groen moet je doen.

  2. Ooit was ik langdurig ziek. Mijn man maakte een foto van mijn favoriete wandellaantje en hing dat tegenover de bank. Het gaf me moed en de gedachte “Daar ga ik weer komen”.

Reacties zijn gesloten.