Van kamerplanten word je slimmer

2316754565 50A7B0695D
Bron: Lollyman (Flickr.com)

Elke ruimte wordt opgefleurd door het toevoegen van een paar planten: woonkamer, slaapkamer, zelfs het toilet kan wel wat groens gebruiken. Maar ook een kantoor is gebaat bij de aanwezigheid van planten. Want we weten al dat kamerplanten de lucht reinigen en dat de verzorging hiervan ons humeur verbeterd, maar er blijkt nog een reden te zijn om ze in onze leef- en werkruimten te plaatsen. Onderzoek bewijst namelijk dat de aanwezigheid van een kamerplant ons slimmer maakt.

Verhoogd concentratievermogen
Volgens een recente studie, gepubliceerd in The Journal of Environmental Psychology, is alleen al de aanwezigheid van een plant genoeg om ons concentratievermogen te verhogen. De onderzoeksresultaten bewijzen dat we beter onthouden wat we lezen. Onderzoekers hebben een aantal proefpersonen een ‘Reading Span taak’ gegeven. Dit houdt in dat men een aantal zinnen hardop voorleest en dan het laatste woord van elke zin moet onthouden. Deze opdracht combineert lezen, onthouden, het terughalen van woorden en het schakelen tussen deze drie. Het bleek dat het concentratievermogen van de mensen die werkten in de buurt van een kamerplant verbetering liet zien, terwijl dat bij de mensen die niet bij een plant in de buurt waren, ongeveer hetzelfde bleef.

De onderzoekers zijn er nog niet achter wat de relatie is tussen het slimmer worden en de aanwezigheid van een kamerplant. Hier zullen ze nog verder onderzoek nr. Maar wat de reden ook is, het is duidelijk dat planten leiden tot betere prestaties en dat is al reden genoeg om nu naar de bloemwinkel te gaan.

Bron: scientificamerican.com, planetgreen.discovery.com

Lees ook:

Batterij op water moet 3 miljard mensen van energie voorzien

Een rimpelloze toekomst

EU: Diesel- en benzine-auto’s moeten de stad uit