Van kerstboom tot parfum: DEN

Vandaag is het zo ver: de lichtjes van de kerstboom op de Dam in Amsterdam gaan aan. En daarmee nemen we officieel afscheid van het Sinterklaas seizoen en beginnen we aan het kerstseizoen. Elk jaar wordt er een enorme kerstboom op de Dam geplaatst van wel 20 meter hoog. Dit jaar komt de boom uit het Duitse gebied Niederheiden. Normaal gesproken verdwijnt deze kerstboom in januari in de versnipperaar, maar vorig jaar staken broer en zus Noëlle en Boye Dorenbos daar een stokje voor.

RUIK

Met hun bedrijf RUIK maken Noëlle en Boye parfum van plantaardige ingrediënten. Zo lanceerden ze vorig jaar het parfum VERSCHIL, gemaakt van sinaasappelschillen en kwamen ze deze maand dus met het parfum DEN, gemaakt van de kerstboom, die vorig jaar nog op de Dam stond te pronken. “In januari hebben we de boom opgehaald en tot november zijn we bezig geweest om het parfum te ontwikkelen,” vertelt Noëlle aan hetkanWel.

Portret Boye En Noëlle Ruiken 1918X1080 E1512579957527

1000 kilo naalden en twijgjes

“We zijn met een hele groep vrijwilligers bezig geweest om de twijgjes en naalden van het hout te scheiden. Vervolgens hebben we ze op geur gesorteerd. Uit die 1000 kilo naalden en twijgjes hebben we vier liter etherische olie gedestilleerd. Die olie hebben we heel lang laten rijpen in een vat, net als wijn eigenlijk. Ondertussen hebben we het parfum ontworpen met 100% plantaardige ingrediënten. Want naast de etherische olie uit de Den zitten er ook nog hele andere etherische oliën in.”

Houtig en frisgroen

Nou denk je bij dennengeur misschien aan een wc-verfrisser of aan zo’n geparfumeerde kartonnen den, die je aan het spiegeltje in je auto hangt. Maar dat zijn over het algemeen chemische geurtjes. Het parfum DEN is heel anders van geur. “Het grote verschil is de etherisch olie, die ervoor zorgt dat DEN heel houtig en frisgroen ruikt. Je ruikt eerst kerstboom, dan een houtige, warme, kaneelachtige geur,” vertelt Noëlle.

Een diepe geur

DEN is een unisex parfum, voor zowel mannen als vrouwen. Over het algemeen zijn vrouwenparfums wat zoeter en bloemiger dan mannen parfums. “Bij Boye ruikt ie zwaar en kruidiger. Bij mij frisser en zoeter, dus vrouwelijker,” legt Noëlle uit. “Het grote verschil met een normaal parfum is dat de geur veel dieper is: je ruikt veel meer lagen. Een synthetisch parfum is zo hard, zo sterk, dat het de zuurtegraad van je lijf overstijgt. Hij moet namelijk bij iedereen hetzelfde ruiken. Maar bij ons ruikt DEN bij iedereen anders. Dat komt door de zuurtegraad van je huid.” Bij een normaal parfum ruik je het zelf op een gegeven moment niet meer, omdat je neus gewend is geraakt aan de geur en het als het ware uitschakelt. DEN blijf je ruiken.

Den Verpakking 50Ml Ruik 1920X1080 E1512580296520

Zero waste

De fles van DEN is zo ontworpen dat hij door de brievenbus past en dus makkelijk opgestuurd kan worden. “De dop is gemaakt van het hout van de den. Natuurlijk kan je hier niet al het hout voor gebruiken, want de boom heeft buiten gestaan, dus er zijn wat vochtiger delen. Maar we zijn gegaan voor 0% waste.” Momenteel zijn er 2.000 flessen parfum klaar en is er nog genoeg olie over om er nog veel meer te produceren.

Oh denneboom

Het duo van RUIK gaat de boom, die dit jaar op de Dam staat, dan ook niet nog een keer gebruiken voor parfum. “We hebben nog genoeg. Vorig jaar wilden we iets van waarde maken van de 90 jaar oude boom. We hopen daarmee anderen geïnspireerd te hebben, die dit jaar met nieuwe ideeën komen om iets van waarde te maken van de boom.” Dat zou inderdaad wel mooi zijn.
De kerstboom is nog tot begin januari te bewonderen op de Dam in Amsterdam. Het parfum DEN, gemaakt van de boom van vorig jaar, kan je nog ver na die tijd via de website van RUIK bestellen.
Lees ook: Parfum van de schil van een sinaasappel en Plant jouw kerstboom in een echt kerstbomenbos

Over de schrijver

1 gedachte over “Van kerstboom tot parfum: DEN”

  1. Pingback: Welke stad volgt? Amsterdam krijgt echt kerstbomenbos.

Reacties zijn gesloten.