Van London’s achterstandswijk tot voorbeeldige zonnebuurt

Zonnepalen Hackney
De rellen van afgelopen augustus staan menig Londonaar op het netvlies gebrand. Ik vond het zelf ook een angstige tijd. Gelukkig was er voor de groep jongeren die aan het vernielen sloeg na afloop een grotere groep die met opruimen aan de slag ging.
Na de rellen is er uitgebreid gekeken naar specifieke probleemwijken in London. Een van de meest beruchte buurten is Pembury in Hackney. De buurt heeft al sinds de jaren 80 een slechte reputatie, wekelijks zijn er verhalen over de gangs die er vechten (waarbij af en toe ook doden vallen). Tijdens de rellen was dit ook de buurt waar de politie een ware veldslag moest voeren met de bewoners. Hoog tijd dus om de situatie daar te verbeteren!
In een overleg tussen lokale bestuurders en de wijkbewoners werd besloten om de meest vervallen huizen volledig te vernieuwen. In totaal zijn er bijna 2000 huizen compleet gerenoveerd. Daarnaast werd elk dak van elk huis voorzien van een zonnepaneel. De electriciteit die daarmee gegenereerd wordt moet elke bewoner een besparing van 150 pond per jaar opleveren en wordt (onder andere) ook gebruikt voor betere buurverlichting. Daarmee is Pembury nu de groenste wijk van London geworden. Of dit al het geweld in de wijk zal stoppen is onderwerp van discussie, maar het is in ieder geval een stap in de goede richting…

6 gedachten over “Van London’s achterstandswijk tot voorbeeldige zonnebuurt”

  1. Pingback: Club van 30 - Duurzaam nieuws - Nederlandse LED op zonne-energie blijkt wereldsucces

  2. @watraeye boeiend verhaal maar met zonnepanelen en verandering van de "hardware" (huizen) verander je natuurlijk niet direct de "software" (gedrag, mentaliteit). In hoeverre waren bijvoorbeeld de jongeren zelf betrokken bij het opknappen van hun buurt? Het is fijn dat het vruchtgebruik van de investering door kostenbesparing terugvloeit naar de bewoners maar geld is nooit een motiverende factor (de besparing wel maar als die er eenmaal is dan integreert deze zich gewoon in de dagelijkse gang van zaken). Misschien zou ook Londen gebaat zijn bij ons (Stad van Morgen) project voor jongeren "ondernemer van je eigen leven"? Hierin proberen wij in Nederland jongeren in te laten zien dat zij vanuit een positief zelfbeeld en een mentaliteit van zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid nemen, hun eigen toekomst in de hand hebben. Dan hebben we wel iemand in London nodig die deze kar kan trekken…..

  3. @watraeye wow, dat is heftig! Het is waar dat sommige buurten al jarenlang verwaarloosd worden. Als ik eerlijk ben heb ik ook nog geen goed overkoepelend plan gezien waarmee (probleem)jongeren in die wijken echt geholpen worden…

  4. nou ik kan je wel zeggen dat wij familie in Woodgreen hebben wonen en dat van de gangs is al jaren aan de gang. Mijn nicht haar huis is tijdens de rellen in de fik gestoken. Op het nippertje is ze met dr baby gered en in het ziekenhuis belandt. Ze wil niet meer terug naar Woodgreen of naar een van die buurten daar, ze verblijft nog steeds in een hotel op kosten van de staat.
    Nu heeft dit deels met het verhaal te maken maar natuurlijk is het een mooi initiatief maar misschien had de regering eerder wat moeten doen in die wijken..i.p.v overal op te bezuinigen en hun oogkleppen op te zetten.

Reacties zijn gesloten.